Galerii: klassika moderniseerimine Pronksi tänaval

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kesklinnas Pronksi tänav 3 asuv hoone ehitatakse ümber moodsaks korterelamuks, mis on pälvinud mõningast kriitikat.

Eesti kunstiakadeemia disaini- ja interjööriajaloo õppejõud Karin Paulus on öelnud, et mõni soliidne maja võiks rahulikult oma endisaegse välimuse säilitada. «Kuidagi ei paku suurt rahuldust Pronksi tänava esindusliku hoone kõrgendamine. Arvestades, et ümbruskonna stalinismgi kohanes siinsete projektidega üsna siivsalt,» seisab tema Facebooki postituses.

1938. aastal ehitatud kortermaja renoveerimisega tegeleva firma Invego arendusjuht Urmas Aaskivi nentis, et maitse üle ei ole vist mõtet pikalt vaielda. «Meie nägemuses antud lahendus mitte pelgalt ei arvesta, vaid pigem isegi püüab läbi uute nüansside paremini rõhutada hoone ajaloolist tausta. Kui üks vana ja kehvas korras hoone tehakse põhjalikult korda, omandab värske ja omanäolise ilme, siis on see ju oma olemuselt ikka hea uudis.»

Pronksi 3 eskiislahenduse autorid on arhitektid Ott Kadarik ja Mihkel Tüür. Seadusest tulenevalt on hoonet rekonstrueerides võimalik laiendada kuni kolmandiku võrra. Ehitusinsener Aaskivi märkis, et antud hoone puhul oli see võimalik ainult kõrgusesse ning sarnaselt on lahendatud ka naabermaja Pronksi 5.

«Arendajale arhitektide poolt välja pakutud lahendus meeldis, omapoolse kinnituse andis ka Tallinna linnaplaneerimise amet, misjärel toimus eskiisi avalikustamine. Alles kogu kirjeldatud protsessi eduka läbimise järgselt väljastati linna poolt projekteerimistingimused, valmis eskiisist lähtuv projekt ning tänaseks oleme jõudnud tööde teostamiseni,» selgitas Aaskivi.

Tellija huvi oli Aaskivi sõnul mõistlikul ja visuaalselt kenal viisil suurendada rekonstrueerimise käigus hoone mahtu ning teha seda kooskõlas valdkonda reguleerivate seadustega. «Antud projekt läbis ka avalikustamisprotsessi, kuigi seda antud juhul seadus otseselt ei nõua. Nii oli igal linnaelanikul võimalus avaldada oma arvamust, kuid kriitikat ja eriarvamusi avalikustamise käigus ei ilmnenud,» tähendas Aaskivi.

Ta märkis, et klassika moderniseerimine toimub kõikjal maailmas ja näiteks kinnisvaraarendajate iga-aastasel suursündmusel, Cannes’is toimuval kinnisvaramessil MIPIM antakse välja eraldi auhinda Best Refurbished Building.

Pronksi 3 maja korterid on praeguseks kõik välja müüdud ja ehitustööd lõppevad sel suvel. Viimase, seistmenda korruse kalleim korter üldpinnaga 165 ruutmeetrit maksis ligi 350 000 eurot.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles