Galerii: Tartu kõige kaunimad aiad

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnavalitsus kinnitas  konkursi «Eesti kaunis kodu 2015» tulemused. Tiitli «Eesti kaunis kodu 2015» omanikud on eramud Eha tn 25 ja Väike kaar 23 ning Tartu Ülikooli Botaanikaaed, Lai tn 38/40.

Tiitli «Tartu kaunis kodu 2015" pälvisid eramud Kesakanni tn 1 ja Kuljuse tn 9, mõlemad esitatakse ka siseministri tänukirja saajatena Eesti Kodukaunistamise Ühendusele. Eripreemia huvitava pinnakattetaimedega aiakujunduse eest sai eramu Räni tn 15.

Komisjon üldine seisukoht oli, et konkursil osalenud aiad on kõik väga heal tasemel, sobitudes hästi nii hoone arhitektuuri kui ka linnaosa miljööga. Mitme kinnistu puhul tõdeti, et aiakujundaja ehk spetsialisti abi aia planeerimisel on viinud tervikliku ja meeldiva tulemuseni.

Hindamiskomisjonis osalesid Jaana Vaino (Eesti Maaülikooli esindaja), Kadri Maikov (Eesti Maastikuarhitektide Liidu esindaja), Reti Randoja Muts (Räpina Aianduskooli õpetaja); Tiina Konsen (Tiigi Seltsimaja kultuurispetsialist) ja Marika Saks (Eesti Kodukaunistamise Ühenduse esindaja), komisjoni juhatas Tartu abilinnapea Valvo Semilarski.

Auhinnatuid autasustab linn kinkekaartidega 100-200 euro väärtuses.

Komisjoni hinnangud


Eha tn 25 - 1910. aastal valminud maja kannab endas edasi ajaloolist hõngu, mida ümbritseb rikkaliku taimestusega hästi hooldatud õiterohke aed. Romantilist laadi aed sobitub suurepäraselt kokku nii hoonega kui ka linnaosa miljööga.


Väike kaar 23 - funktsionaalselt hästi tsoneeritud ja hoonete arhitektuurist lähtuv aiakujundus. Aias on avarust ja ruumi lastele sportlikeks tegevusteks.


Kesakanni 1 - perenaise loodud lihtne, ilus ja selge vorm aiakujunduses. Eraldi esiletõstmist väärib suurte puude väärtustamine ja säilitamine ehitustegevuse käigus.


Kuljuse 9 - tähelepanu ja eeskuju väärib aia avatus ja hoolitsus oma kinnistuga piirneva avalikult kasutatava ala eest. Samuti reljeefi oskuslik ärakasutamine ning kujunduse sidumine kõrvalkinnistutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles