Foto: kartulit kõlbab ka kotis kasvatada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljakasvatus Pariisis loodusmuuseumi hoovil.
Köögiviljakasvatus Pariisis loodusmuuseumi hoovil. Foto: Lugeja foto

Kel oma aeda pole, soov enda kasvatatud värsket kartulit noppida aga küll, võib selle kotiga ka hoovile päikeselise majaseina kõrvale kasvama panna, nagu seda on tehtud näiteks Pariisis sealse loodusmuuseumi hoovis, paistab Postimehe lugeja fotolt.

Õpetusi kartuli kotis kasvatamiseks aianduskeskuselt Hortes:

Kartulikasvatuseks piisab umbes 40-liitrist tugevast materjalist kotist, mis ei lagune aasta jooksul. Selleks sobib kasvõi tavaline suur suhkrukott. Aianduskeskuses Hortes on saadaval ka spetsiaalsed kasvatuskotid.

Kott täidetakse umbes 20 cm kõrguselt ehk kolmandiku ulatuses mullaga. Umbes kolm tükki koti kohta. Mullaks sobib hästi universaalne aiamuld. Mulda surutakse paarikümne sentimeetrise vahega kaks-kolm kartulimugulat ning kaetakse mullaga. Kiiremini saab saaki just varaste kartulisortide, näiteks sortide Gala ja Arielle kasvatamisel. 

Kotti võib kartuliseemnetega hoida algul toas, väljaulatuvad kartulipealsed kardavad öökülma. Kinniehitatud rõdul võib algust teha ka varem ning panna mugulad kotimulda juba aprillikuu lõpus.

Kui kartulipealsed hakkavad mullast välja paistma, tuleb neid pidevalt mullata. Peale lisatakse kogu aeg mulda. See soodustab lisajuurte tekkimist vartele ja seega tuleb rohkem mugulaid.

Kartulikoti külgedesse võib sisse lõigata mõned pilud, kuhu võib istutada maitsetaimi, näiteks peterselli, koriandrit, tilli või mõnd muud lemmik-maitsetaime. Samal moel sobib kotis kartuli kõrval kasvatada kasvõi porgandit ja kaalikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles