Hea kujundusnipp: värvi uksed rahvariidetriibuliseks

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Palusime lugejatel hiljutises üleskutses näidata meile oma kodu vahvaid uksi. Postkasti potsatas peagi kaunis ja rahvuslik idee - värvida uksed rahvariidetriibuliseks.

«Kodu asub Tartumaal Rannu vallas ja minu mõte oli kaunist rohelust ilmestada värviliste ustega, kuid mitte niisama neid kirevaks teha vaid joonistada uksed kohaliku rahavarõiva triipude värvi,» kirjutas meile Signe.

«Eesti Rahva Muuseumi varaslvest sain Rannu seeliku mustri ja ehituspoe müüja abiga panime paika värvid. ERMi teaduri sõnul tuli iga perenaise seelik ikka veidi eri tooni, just nii nagu lõngavärvmine õnnestus ja seetõttu sai värvivalik ligilähedane,» pajatas ta. «Mustri said peale aidauks, abihooned ja saun. Töö oli aeganõudev, kuid rahuldustpakkuv,» nentis lugeja.

«Minu ukse lugu teostus 2013. aastal, kui suveprojektiks sai värvida suvekodu garaažiuks rahvariidetriibuliseks. Rahvariided, mille järgi uks pidi uue kuue saama, on meie juurtega seotud - Hargla naiste seelik,» kirjutas meile lugeja Krista.

«Mõttena tundus see triibutamine palju lihtsam. Mõtlesin, et ostan vajalikud värvid ja ise värvin selle ukse triibuliseks,» pajatas ta. «Tegelikult aga oli ikka suureks abiks isa ja mees, kes valmistasid ukse ette ja lihvisid vana värvi maha. Edasi aitasid nad mul ka maalriteibiga triibutamist lihtsustada - ilma selleta oleks värvima vist jäänudki ja ilusat sirget tulemust poleks loota olnud,» kirjeldas naine.

«Nagu pildilt näha, siis kõige alumist serva ei jaksanudki enam nende peenikeste triipudega värvida, siis sai lahenduseks väike sini-must-valge sinna värvida. Kuigi lõppkokkuvõttes oli sellise ukse värvimine palju aeganõudvam ja keerulisem, kui alguses tundus, siis lõpptulemusega olime ise kõik väga rahul.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles