Hüva nõu: kuidas avatud elutuppa valgustust valida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldset sära: Martin Laiapea lamp «Wasp» 290 eurot, disainipood Di5ain Tartus
Kuldset sära: Martin Laiapea lamp «Wasp» 290 eurot, disainipood Di5ain Tartus Foto: Kristjan Teedema

Insener Tiiu Tamm andis Kanal 2 «Kodusaate» raames intervjuu Hektor Light kaupluses, jagades häid nõuandeid valgusest, värvist, kontrastist jpm.

«Igaüks vajab oma tegevuse jaoks personaalset valgust,» selgitas Tamm, kelle sõnul on möödas ajad, mil keset lage üks valgusti ja see pidi valgustama tervet tuba. «Hea on selline lahendus, kus on hästi palju võimalusi - näiteks seinavalgusteid, põrandavalgusteid, võibolla mõnes kohas ka laevalgusti elutoas,» kõneles Tamm.

Valguse värv

«Kollases valguses me tunneme ennast mugavalt, laisalt, hubaselt, ent inimene jääb seal uniseks,» selgitas spetsialist. «Valges valguses tunneme end virgelt, märksa asjalikumalt, mõttetöö toimib palju paremini,» sõnas ta. «Lapsed üldjuhul armastavad valgemat valgust. Üsna sageli laps kolib ka elutuppa, et olla seal, kus on valge.»

Mõjutab ka ruumi värv: valguse värvi ja ruumi värvi mõjul luuakse erinevaid meeleolusid. «Kui see kõik on ühe tonaalsusega- näiteks kui kasutame ainult valgeid seinu ja kõik mööbel on ka hästi hele, praktiliselt värvitu ja toome sinna ka valge valguse, siis see ruum muutub kõledaks ja igavaks. See võib olla pildi peal väga ilus, aga inimene ei tunne seal ennast hästi,» selgitas Tamm. « Ent kui teeme toa kõik soojades toonides, võtame ka sooja tooni valguse, on jälle tunda, et midagi on ruumis puudu.»

Millise valgusega telekat vaadata?

«Kui vaatate eredalt valgustatud ekraani ja ülejaäänud tuba on pime, siis tegelikult see on tohutult ere kontrast ja see hakkab aja jooksul inimest väsitama,» selgitas spetsialist. «Tegelikult peaks mingisugune taustvalgus ruumis olema. See valgus peab olema selline, et ta ei segaks televiisoriekraani ega hakkaks sealt tagasi paistma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles