Ostsid maja? Siin on sulle ellujäämisõpetus!

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorpaar huvitub kinnisvara ostust.
Noorpaar huvitub kinnisvara ostust. Foto: SCANPIX

Värsket majaomanikku võib esmase, mul-on-oma-maja-õnnejoovastuse järel tabada üsna karm reaalsuspohmell: postkasti laekuvad arved, pank nõuab oma ja maja juures on tarvis üht-teist kõpitseda. Kuidas selle kõigega toime tulla, seda õpetab USA koduspets Bob Vila.

1. Paberid korda!

Esimese asjana sõlmi kindlustusleping: mida paremini oled kõikvõimalike ettetulevate probleemide vastu (jah, ka töökaotus või haigus, mis su laenumaksevõimekust mõjutab) kindlustatud, seda kergem on hingata. Vaata, et kõik lepingud: küte, elekter, telefon, internet jms. oleks sinu nimele ikka ümber vormistatud.

2. Võrdle hindu

Vaata maja senist tarbimist ja arvuta, kas oleks mõne teise pakkuja teenust kasutades võimalik kokku hoida küttelt või elektrilt. Uuri pakkujatelt ka võimalike allkindluste kohta - teinekord tehakse suuremale tarbijale parem hind. Kui plaanid küttesüsteemi vahetada, tee samuti enne põhjalikud arvutused: efektriivne ja energiasäästlik küttesüsteem võib olla kallis paigaldada, kuid toob sulle tulevikus rohkem säästu.

3. Tee endale sissekolimise eelarve

Arvesta sinna nii kolimis- kui koristuskulud, kui kasutad proffide abi. Kui aeg ja võimalused lubavad, võid sinna sisse arvestada ka pisiremondi - on aga oht, et algselt pisikese sanitaarremondina alanud kohendusest kasvab välja ulatuslik kapitaalremont ning seda on juba keerulisem hallata ja finantseerida. Pealegi muserdab tohutute tööde alustamine ning tapab uuest kodust tekkinud rõõmu - katsu seal mõni aeg elada, äkki mõni väike asi, näiteks retrostiilis köök või vannituba, hakkab hoopis meeldima.

4. Vaheta lukud

Mine tea, kui palju võtmekomplekte liikvel on, nii et parem turvalisem elu uue lukusüdamikuga.

5.  Lase kodu üle vaadata

Igal küttekoldega kodul on tarvis korstnapühkija akti, mistap lase ahjud-korstnad üle vaadata. Sama kehtib ka muude süsteemide puhul: las spetsialist vaatab need üle, siis saad teada, mis olukorras need on. Elektrisüsteemi puhul lase teha ka korralik plaan, et saaksid kaitsmed märgistada - nii tead tubade kaupa, millega tegu.

6. Tee haljastusplaan

Mõtle läbi, mida oma aias teha soovid ja mida selleks vajad - kuskohast näiteks saad võtta kastmisvett jne. Kindlasti peaksid soetama vahendid muru niitmiseks.

7. Paki organiseeritult

Sildista kolimiskastid, siis on sissekolimisel lihtsam asju lahti pakkida. Kodu sättima ei pea ka ilmtingimata ühe-kahe õhtuga: võta lahtipakkimiseks rahulikult aega ning küllap pärast mõnda aega näed paremini, kuidas majas kõike mõnusaks sättida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles