«Minu kodu» blogi: Maja sisemus ehk interjöör - laste toad

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis kollaažist, mis koondab suurema tüdruku toa ideed
Kuvatõmmis kollaažist, mis koondab suurema tüdruku toa ideed Foto: Kärt-Britt Kokk

Kogu maja läbiv tammelauast põrand ja valged seinad saavad olema ka laste tubades. Võimalik, et mingi osa seinast läheb valgeks õlitatud puitlaudise alla, et mitte liialt haiglapalatit meenutada. Samas on ju laste toad alati värvikirevaid asju täis ja päris lumivalgeks see niikuinii ei jää - näiteks üks suur raamaturiiul koos lasteraamatutega annab juba tuppa korralikult värvi. Lisada siia veel tekstiilid ja muu pudi-padi ja ongi üsna värviline tuba valmis. 

Üldine siseviimistlus: 

Naturaalne õlitatud tammelaud põrandal, heledad seinad ja läbikumavalt valgeks lakitud puitlaed. Ma kindlasti ei taha, et laste toad väga kirjud oleks ja seega värvilisi seinu neile ei tule – küll aga saavad nad ise valida ühe põhitooni oma toa sisustusel – nt kardinatel, voodikatetel, patjadel, vaibal või kasvõi töölaua pealsetel sisustusaksessuaaridel. Ma ise arvan, et lapse toas asuvad esemed – mänguasjad, voodipesu, riided, raamatud jms on juba piisavalt värvi andev ja liiga kirju on väsitav. 

Ruumiplaneering:

Lastetoas plaanin ruumi maksimaalselt ära kasutada, ehitades sinna erinevaid panipaiku – alates tavalisest sisse-ehitatud garderoobist kuni aknaaluste istumiskohtadega, mis on samas ka sisseehitatud säilituskastid. 

Garderoob saab ehitatud ühte seinaorva, mis selleks nagu loodud ja ilmselt mõtleme midagi ka välja nende kaldlagede alla jäävate kasutute ruumidega - plaan on sinna kuidagi säilituspinda tekitada, kas siis riiulite või kappide näol. 

Mõlemal lapsel on ruumi poolest praktiliselt ühesugune tuba - ainuke erinevus on, et tuba on nö peegelpildis. Mõlemal toal on 2 suurt ruutudega akent ja ühel toal on ka 1 katuseaken. 

Sisekujundus

Väiksema lapse toa plaanin teha üsna pastelsetes toonides sisustusega. Ta on väga elav ja aktiivne laps ja ma arvan, et tal oleks just rahulikku tuba vaja. Lisaks juba eelmainitud esemetele kaalun tema tuppa ka ronimisredeli või kiige paigaldamist. Lisaks on ta suur legoarmastaja, nii et kindlasti mõtleme midagi välja, kuidas kõige mugavam oleks neid hoiustada ja sorteerida ja samas ka, kuidas oleks kõige lihtsam neid ära koristada. 

Väiksema lapse toa ideed üheks kollaažiks tehtuna
Väiksema lapse toa ideed üheks kollaažiks tehtuna Foto: Kärt-Britt Kokk

Suurema lapse tuba saab olema rohkem niiöelda suure inimese tuba. Ta on juba varateismeline ja armastab rohkem neiulikke kui lapselikke asju, samas meeldivad talle väga pehmed tekstiilid, palju patju, hubane valgus ja loomapildid. Tõenäoliselt kasutan tema toas ka natuke musta värvi sisustuses. Tema toas hakkab kesksel kohal olema kindlasti raamaturiiul ja vähem tähtis pole ka korralik kirjutuslaud erinevate pliiatsitopside ja karpidega, sest need on talle olulised asjad. 

Suurema lapse toa ideed üheks kollaažiks tehtuna
Suurema lapse toa ideed üheks kollaažiks tehtuna Foto: Kärt-Britt Kokk

Ma arvan, et iga lapse oma tuba peab peegeldama tema iseloomu, hobisid ja huvisid - siis tunneb ta end seal toas ka mugavalt. Kui laps on suur raamatufänn, siis peaks seda ka toetama ja tekitama sinna mõne mugava lugemisnurga. Kui ta mängib pigem põrandal, peaks proovima muud asjad võimalikult kompaktselt ära mahutada, et põrandapinda oleks rohkem. Kui talle meeldib käeline tegevus - meisterdamine ja joonistamine, peaks panustama korraliku ja mugava kirjutuslaua ja tooli peale. Lapse tuba võiks olla tema nägu ja kuigi ma ei lase 100% neil sisekujunduse osas otsustada, siis ilmselt mingi valiku nende toa sisustuse osas lasen neil siiski enda teha. 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT  ja jälgi minu blogi Facebookis: Minu kodu lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles