Kuidas suvekodu turvaliselt talvituma jätta?

, G4S Eesti kommunikatsioonijuhtnikatsiooniosakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakodus tasub aia ehitamine ennast kuhjaga ära, varguse korral on suuremate esemete kaasa viimine keerukam.
Maakodus tasub aia ehitamine ennast kuhjaga ära, varguse korral on suuremate esemete kaasa viimine keerukam. Foto: Urmas Luik / Postimees

Suvekodust lahkudes tuleb see ette valmistada mitte ainult külmaks talveks, vaid ka kindlustada pahatahtlike külaliste vastu

G4S Eesti valvedivisjoni direktor Villu Õun sõnas, et uuringute kohaselt ei kasuta ligi kolmandik Eesti elanikest oma kodu ja lähedaste kaitseks mingeid turvameetmeid, ei turvauksi, -lukke ega valvesüsteeme, kuigi viimaseid peetakse kõige efektiivsemaks kaitseks sissemurdmiste korral.

 «Varaste loogika on lihtne: ohutum ja lihtsam on rünnata kaugemal asuvaid kohti, kus vahelejäämise riski vähendab hõredam asustus. Neis tingimustes peab majaomanik oma kodu turvalisusega seonduva hoolega läbi mõtlema ning võtma kasutusele kõik seadusega kooskõlas olevad võimalused,» ütles Õun. «Varga tööaeg algabki siis, kui peremees maakodu uksed kinni paneb ja linnakodu poole teele asub.»

Muuda varga töö raskemaks

Seestpoolt liblikaga avatavad uksed aitavad tulekahju korral kiiresti majast välja saada, kuid sissemurdmise vaatevinklist on see turvarisk. Näiteks akna kaudu sisse tunginud varas saab välisukse seestpoolt avada ja esemed lihtsamalt majast välja toimetada. Sellest vaatevinklist on mõistlik kasutada seestpoolt võtmega avatavaid turvalukke.

Hoov hoia puhas

Ka väärtusetuna näivad tööriistad peibutavad vargaid, sest neist võib abi olla majja sisse murdmisel. Õue seina najale jäetud redel, euroalused või veetünn on abiks aknast sisse ronimisel, kännu sisse unustatud kirvest saab kasutada ukse maha lõhkumiseks. Ka vanarauda ei maksa hoovile jätta. Mõistlik oleks see viia enne pikemat äraolekut kokkuostu või tõsta kõrvalhoonesse varju.

Aed pakub maakodule lisaturvalisust

Kui maakodul pole aeda ümber, siis tasub see investeeringuna plaani võtta. Nii teeme suuremate esemete äraviimise keerulisemaks. Samuti tekitab pahalastes ebamugavust liikumisanduritega välisvalgustus, mis ulatub ka kõige hämaramatesse nurkadesse. Teine lahendus on taimeriga valgustus, mis ujuvgraafiku järgi sisse lülitub ja tekitab tunde nagu keegi oleks kodus.

Kui hoov korras, vaata üle kõik kõrvalhooned – kuur, saun, garaaž jms. Sageli on kuuris hoitavad tööriistad, aiatarbed väärtuslikumad kui toas olevad kodumasinad. Iga hoone, kus peitub väärtuslikku vara, olgu vargale võimalikult keeruline sissemurdmiseks ning varustatud korraliku ukse ja lukuga. Samuti võiks paigaldada neisse andurid, mis sissemurdmisest märku annavad.

Valvesüsteem vajab hooldust

Varga vastu aitab ka lokaalne signalisatsioon, mis ei ole turvafirma juhtimiskeskusega ühendatud. Isegi inimtühjas kohas on vali sireen piisavalt häiriv, et lühendada varga tegutsemisaega. Kuid kindlam valik on siiski turvafirmasse ühendatud valvesüsteem. Seda eriti juhul, kui maakodu on püsielukohast väga kaugel. Ja et varga tegutsemisest jääks võimalikult palju asitõendeid maha, on soovitav kasutada fotokaameraga liikumisandureid, mis teevad häire korral pildi ja edastavad selle sinu nutiseadmesse.

Unustada aga ei maksa, et iga valvesüsteem vajab hooldust vähemalt kord aastas. Vastasel juhul võib hakata esinema tõrkeid ja valehäireid. Tee vahel kontrollhäire veendumaks, et signaal ikka jõuab turvafirma juhtimiskeskusesse. Samuti tuleks pärast elektrikatkestusi valvesüsteemid üle vaadata. Koduvalve olemasolul saad voolukatkestusest teada ka oma turvafirmalt.

Pealegi aitab valvesüsteem tuleohtu ära tunda. Kui tavaline patareitoitel autonoomne suitsuandur teeb ainult valju häält, siis koduvalveseadmete hulka kuuluv suitsuandur edastab vajaliku häire juhtimiskeskusele isegi siis, kui valvesüsteem ise ei ole aktiveeritud.

Suitsuandur peab olema paigaldatud hoone igale korrusele, eluruumidesse ja magamistoa ees asuvasse ruumi. Suitsuandurit ei tasu paigutada kööki ja vannituppa, kus veeaurud võivad põhjustada valehäireid.

Lisakaitset pakuvad veelekke- ja gaasiandurid, mis edastavad vee- või gaasilekke korral signaali otse turvafirmale.

Kindlusta maakodu ja selles olev vara

Kodumasinate ja muude väärtuslikemate esemete ostudokumendid tasub alles hoida. Veel parem, kui need esemed on ka üles pildistatud. Sellest kõigest on abi, et asju varguse korral leida ja tuvastada.

Turvateenust kasutades on võimalik võtta turvagarantii, mis sissemurdmise korral hüvitab varastatud esemed ja sissemurdmisega tekkinud kahjud. Kindlustusfirmadki pakuvad võimalust kindlustada oma vara varguste vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles