Balti riikide elanikud kolivad peamiselt perekondlikel põhjustel

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolimine.
Kolimine. Foto: SCANPIX

Balti riikide elanikud vahetavad elukohta harva ja peamiselt perekondlikel põhjustel, selgub uuest SEB koostatud Balti leibkondade majandusanalüüsist.

Võrreldes Läti ja Leeduga kolivad Eesti inimesed sagedamini: elukohta oli viimase viie aasta jooksul vahetanud 16 protsenti Eesti leibkondadest, Lätis oli seda teinud 10 protsenti ja Leedus vaid 6 protsenti.

Umbes pooltel juhtudel oli kolimise põhjuseks perekonnaga seotud sündmus – lapse sünd, kaaslasega kokku kolimine, lahkuminek jm. Teine peamine põhjus kolimiseks oli soov paremate elamistingimuste järele, mida nimetas umbes 20 protsenti elukohta vahetanud inimestest. Lähiajal plaanis elukohta vahetada 5 protsenti Eesti, 4,2 Läti ja 2,4 protsenti Leedu leibkondadest.

Madal elukohta vahetanud inimeste osakaal viitab Balti riikide elanike vähesele mobiilsusele. UUringu kohaselt on kolme riigi elanike seas palju neid, kes oma praeguse eluasemega rahul ei ole, kuid elukoha vahetuse võtavad ette vähesed. Osaliselt selgitab riikidevahelisi erinevusi sissetulekud ja kinnisvaraturg. SEB eluaseme taskukohasuse indeksi kohaselt on uued korterid Balti riikide pealinnadest kõige odavamad Tallinnas. Keskmise sissetulekuga leibkonnal kulub 15 protsendise sissemakse kogumiseks Tallinnas 30 kuud, Riias 39 kuud ja Vilniuses 43 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles