Millised tööd novembrikuus kodumajapidamises ees ootavad?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

November on alanud ning küllap on majaomanikel suuremad sügisesed tööd juba selja taga. Koduportaal tuletab meelde mõned majapidamistööd, mis novembris tehtud peaks saama.

1. Saada aed talveunne

Riisu viimased lehed ning ning hoolitse selle eest, et taimed oleks külmadeks valmis.

2. Valmistu lume tulekuks

Vaata üle katusekonstrukstsioonid ja tee vajadusel parandused. Mõtle ka läbi katusele pääsemine, kui talvel on tarvis seda puhastada. Hoolitse selle eest, et trepp vihma ja lumega libedaks ei muutuks. Paha ei tee ka välisvalgustuse kontrollimine.

3. Valmista küttesüsteem külmaks ette

Ilmselt oled juba kontrollinud küttesüsteemi olukorda ning ahiküttega majaomanikud on juba lasknud oma küttekolded spetsialistil üle vaadata, sest alates septembrist alates peab igal kütteseadmega maja omanikul olema korstnapühkija tehtud tööd tõendav dokument. Igaks juhul on hea üle vaadata ka maja elektrisüsteemi olukord, et vajadusel lisakütte sisselülitamine (näiteks elektriradiaatorid) võimalik oleks.

4. Sea esik talvekorda

Hoolitse, et oleks piisavalt nagisid, kuhu mahutada joped-sallid, samuti et mütsiriiulil jaguks ruumi. Botikute jms. märgade jalanõude jaoks on hea, kui saavad kuivada kusagil soojemas kohas.

5. Ära unusta lemmikuid

Hoolitse oma lemmikute eest - ka peamisel õues viibivatel lemmikutel peab olema võimalus vajadusel sooja pääseda, õuekoeral võiks kindlasti olla ka soojustatud tuulevari.

6. Valmistu pühadeks

November toob vahvad rahvatraditsiooni tähtpäevad mardi- ja kadripäeva - varu maiustusi (soovitavalt tervislikke), kui külla on oodata väikesi mardi- või kadrisante. Hoolitse ka selle eest, et maja juurde pääsemine väikestele hea sõnumi toojaile väga kaelamurdvaks trikiks ei osutuks - et maja juurde viivad teed ja trepid poleks libedad ega porised. Hingedepäeval tuleks vääriliselt mälestada meie seast juba lahkunud kaaslasi. Kui peres või sõpruskonnas on Ameerika juurtega liikmeid, võid rõõmustada neid traditsioonilise tänupüha (thanksgiving, tänavu tähistatakse 26. novembril) õhtusöögiga.

Kuu lõpupoole tasub juba vaikselt hakata ka ees ootavateks jõuludeks valmistuma: näiteks mõelda, missuguseid kaunistusi majale riputada. Aegsasti tasub ka paika panna, kuidas ja kelle juures suguvõsas pidupäevi tähistada - nii jääb vastuvõtjal piisavalt aega külaliste vastuvõtuks vääriselt valmistuda, nende toad ning pidulaua kaunistused korda seada, külalised aga saavad tellida aegsasti ära sõidupiletid.

Head lugejad, missugused on teie pere novembrikuu traditsioonilised tegemised?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles