Majaehituse kuus kõige tüüpilisemat möödapanekut

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaehitus
Majaehitus Foto: SCANPIX

Enne, kui hakkad oma unistuste kodu rajama, tuleks mõned asjad läbi mõelda, et pärast poleks kibedalt kahetseda vaja.  

Kehvad spetsialistid
Õige arhitekti, ehitaja, elektriku ja iga teise asjapulga leidmine on omaette teadus. Tee eeltööd ja taustauuringut. Võta hinnapakkumisi. Suhtu liiga madalatasse hindadesse kõhklusega – konkurentidega võrreldes väga madala hinna pakkunud “spetsialist” pole ilmselt kuigi usaldusväärne.

Isetegevus
Kui sinu vanaisa ehitas oma kätega maja, ei tähenda, et sina tingimata sama tegema pead. Ole enda vastu aus ja oska tunnistada, kui mõni asi sul üle jõu käib. Sa ei pea rajama vundamenti ja panema katust, kui sa seda tegelikult ei oska. Tee seda, milles oled kindel, et see sul välja tuleb.

Plaanide muutmine
Kui projekt on valmis ja kinnitatud ning sa siis ühtäkki midagi muuta tahad, tähendab see tõenäoliselt väga suurt tööd ja seeläbi ka suuri väljaminekuid. Seepärast mõtle kõik hästi läbi siis, kui muudatusi on veel kerge ellu viia.

Liigne koonerdamine
Majaehitus on kulukas ettevõtmine, see on siililegi selge. On kohti, kust võid kokku hoida, aga on ka neid, kus seda teha ei tohi – ära säästa põhiliste ehitusmaterjalide pealt, vundamenditööd olgu korralikud, samuti peavad aknad olema kvaliteetsed. Täispuidust söögilaud võib olemata olla, aga kui kannatab maja ehituskvaliteet, maksad selle eest hiljem kõrget hinda.

Ettemaksud
Võib tunduda, et sellist asja pole tänapäeval vaja enam kellelegi meelde tuletada, aga üllatavalt paljud inimesed mõtlevad siiski endiselt, et nemad ju ikka petta ei saa, ja maksavad ehitajale täies mahus ette, jäädes nii ilma oma rahast kui ka ehitusmeestest.

Ebareaalne eelarve
Enamasti tähendab see ikka seda, et hakkama loodetakse saada palju väiksema summaga kui tegelikult reaalne on. Majaehituse eelarve püüa koostada nii detailne kui vähegi suudad ja arvesta sellest hoolimata ettenägematute väljaminekutega.

Mida soovitaksid sina majaehitusel silmas pidada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles