«Minu kodu» blogi: Tulevase maja sisemus - suure magamistoa plaanid

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamistoa ideedekogumik kollaažina
Magamistoa ideedekogumik kollaažina Foto: Kärt-Britt Kokk

Siiani mitte üheski kodus ei ole ma oma magamistoaga rahul olnud. Alati on seal midagi valesti - kas valed toonid, liiga vähe valgust või liiga vähe ruumi. 

Eelmise kodu magamistuba
Eelmise kodu magamistuba Foto: Kärt-Britt Kokk

Eelmises kodus oli magamistuba vaid 9 ruutmeetrit, sest suurema magamistoa jätsime lastele, kes ruumi rohkem vajasid. Selles korteris, kus elasime aastaid, oli magamistuba meie jaoks liiga kitsas, ent hea planeerimise tulemusena mahtus ära maast laeni sisseehitatud garderoob, 160cm lai voodi ja kummut. Siiski -  voodi ümber jäi vaid 60cm ruumi ja rohkem põrandapinda polnudki. Lisaks oli see magamistuba liiga pime - aknad olid põhjapoole ja normaalselt päevavalgust seal praktiliselt polnudki. Seekord plaanime magamistuba oluliselt avaramaks. Ja kuigi seal olid hubased toonid - pruun, roheline, valge ja naturaalne õlitatud puit, siis polnud ta siiski nii hubane kui oleks võinud olla. 

Üldine siseviimistlus: 

Ka selles toas on plaan kasutada põrandal naturaalset õlitatud tammelauda ja lagedel läbikumavalt valgeks lakitud (või õlitatud) kuusepuitu. Ilmselt ei tule selles toas üleni valgeid seinu vaid osaliselt katame seina tumedamaks õlitatud laudadega, et sellele mõnusat hubasust juurde anda. Toa värvitoonideks oleksidki õlitatud tammepuit, hall, beež ja valge. Kontrasti annaks must toon väikeste detailidena nt lampide, lillepottide ja võibolla ka kardinate näol. Pildil olev (üleval vasakus nurgas) hallikirju sein on praeguste plaanide kohaselt jällegi üks läbiv viimistlusvariant terves elamises - sellist seina saab näiteks loodusliku lubikrohvi ja pigmenteeritud kaseiinvärviga. Käisin hiljuti õppimas, kuidas selliseid materjale kasutada ja endale meelepärane tulemus saavutada. Sain ka värvinäidiseid ise koju kaasa valmistada - kanda need plaatidele ja siis koduses valguses valida, kuhu antud toon ja viimistlusmaterjal sobiks. Sama materjaliga tahaks ka kamina viimistleda elutoas. Nendest materjalidest plaanin ükskord ka pikemalt kirjutada. 

Magamistoa värvipalett - alates valgest puitlaest, seinte erinevatest toonivariantidest kuni õlitatud põrandani
Magamistoa värvipalett - alates valgest puitlaest, seinte erinevatest toonivariantidest kuni õlitatud põrandani Foto: Kärt-Britt Kokk
Magamistoa ideede kollaaž
Magamistoa ideede kollaaž Foto: Kärt-Britt Kokk

Ruumiplaneering:

Kokku on seal põrandapinda umbes 30 ruutmeetrit, samas osa sellest on kaldlae all. Kaldlae aluse plaanime kõikides tubades maksimaalselt ära kasutada säilituspinnana. Meie magamistoas läheb sinna alla ka töölaud kahele, mis on valguse osas ideaalne - katuseaknast tulev loomulik valgus ei muuda ekraani nähtavust, samas annab piisavalt valgust, et näiteks lugeda. 

Magamistoa ühte nurka plaanime avatud garderoobi. Mulle ei ole kunagi riidekapid meeldinud, sest minu meelest on nad ruumikasutuse poolest ebapraktilised. Ja magamistuba on niikuinii privaatne tuba - minule sobib kui mu riided nähtaval on. Väiksemad esemed saab ju alati kummutisse paigutada või lae all olevatesse riiulitele kastidesse ja korvidesse. See ühtlasi korrigeerib oluliselt ka tarbimisharjumusi - mõttetuid esemeid siis kapinurka peidetult ei ole. 

Garderoobi ideede kollaaž
Garderoobi ideede kollaaž Foto: Kärt-Britt Kokk

Voodipesu ja rätikute kapp saab olema üldsegi teise korruse trepihallis, et sealt oleks mugav neid võtta ja erinevatesse tubadesse viia. Pealisriiete koht saab olema esimesel korrusel esikugarderoobis - ei ole mingit põhjust, miks need peaks teisel korrusel olema. Sama lugu ka välisjalanõudega. 

Meie magamistoast läheb läbi ka korstnajalg, mis tuleb tulekindlalt kinni katta ja mille viimistluseks praegu oleme plaaninud punasekirjud tellised. 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi meie ehituse kulgu Facebookis: Minu kodu lehel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles