Meeleheitel lugeja: kuidas ma saan kodu ostmiseks laenu, kui teenin vaid 500 eurot kuus?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

KV.ee viimase uuringu kohaselt on suurenenud madalapalgaliste inimeste soov kinnisvara soetada. Koduportaalile kirjutas aga meeleheitel lugeja, kelle meelest pole tal lootustki kodulaenu saada, sest netosissetulek kõigest 500 eurot kuus. Vaatasime lugeja palvel üle suuremate pankade miinimumnõuded kodulaenu taotlejale.

SEB pressinõuniku Martin Kõrva sõnul saab SEB pangast  kodulaenu taotlema hakata ka inimene, kelle netosissetulek 448 eurot kuus, perel (ehk siis koos kaastaotlejaga) on vastav summa 640 eurot, laenusummad algavad  3500 eurost, lisatagatiseta omafinantseeringu suurus on reeglina vähemalt 20%. Laenu antakse maksimaalselt  30 aastaks ning hiljemalt 75. eluaastaks peab laen olema pangale tagasi makstud. SEB pressinõunik Martin Kõrv soovitab aga ilmtingimata alustada tasuta nõustamisest pangas. «Iga laenutaotlus on individuaalne, tingimused ja võimalused sõltuvad  ka varasematest olemasolevatest kohustustest, tööstaazhist, haridustasemest ja inimese vanustest,» tõi ta välja. «Haldur juhib tähelepanu ka lisakulutustele, näiteks kindlustusmakse, notaritasud jne.»

Swedbank nõuab kodulaenu taotlejalt vähemalt 600 eurost netosissetulekut kuus, koos kaastaotlejaga peab summa olema vähemalt 800 eurot kuus. Laenu antakse maksimaalselt 30 aastaks, kui lisatagatist pole, peab omafinantseering moodustama kinnisvaraobjekti väärtusest vähemalt 10%.

Danske pank oma kodulehel kodulaenutingimusi ei pikemalt ei avalikusta, vaid soovitab pöörduda personaalsele nõustamisele. Kodulehel on vaid kirjas, et laenu antakse maksimaalselt 30 aastaks, laenusumma algab 3500 eurost ning vanema korteri või elamu puhul ja lisatagatiseta tuleb omafinantseeringuna välja käia 34% tagatise turuväärtusest.

Ka Krediidipanga lehelt ei leia kodulaenuks nõutavat miinimumteenistust, vaid soovitatakse tulla konsultatsioonile. Öeldakse vaid, et laenu tagasimakse tähtaeg on kuni 30 aastat, ja lisatagatiseta omafinantseering on alates 10%.

Head lugejad, millist nõua annaksite teie madalapalgalisele, kes soovib kinnisvara soetada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles