Lugeja põrutab: nõukaajal polnud elu sugugi odavam kui täna

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvete eest tuleb maksta.
Arvete eest tuleb maksta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Koduportaali kommentaariumis võrdlevad mõned lugejad elu nõukaajal ning ühe lugeja meelest polnud elu siis sugugi odavam, nagu arvatakse.

«Mina olen ausalt pannud näiteks 1980ndate hinnad kõrvuti tollase keskmise palgaga ja vaadanud sama pilti täna. Tulemused on sellised, et isegi põhilistes toiduainetes ei ole hinnad keskmiselt praegu kallimad kui olid nõuka ajal,» leiab lugeja. «Ei olnud elekter siis odavam, bensiin ei olnud ka praegusel hinnatipul 1980-date keskmisest tasemest kallim,» kirjutab ta.

«Vahe tuleneb sellest, et tollal lihtsalt tarbiti igakülgselt vähem, kui auto oli, siis sellega sõideti vähem, elektrit kulutati kordades vähem, kaabeltelevisooni ja andmeside teenuseid ei olnud, kortermaja remondifondi keegi ei kogunud,» kirjutab lugeja. «Riideid kanti senikaua, kuni need olid läbi kantud, elamispinna ruutmeetreid inimese kohta oli oluliselt vähem. Kõik see mõjutab seda tunnetust, et kommunaalid olid odavad ja kaubad olid odavad,» leiab lugeja oma kommentaaris. Pigem oli tema meelest nõukaajal kõik hoopis kallim, kuid tarbiti vähem ja erinevaid kuluallikaid oli vähem.

«80 rublase kuupalgaga koristaja või sama suure sissetulekuga pensionär ei jõudnud 1980-date keskpaigas mitte kuskilt otsast lahedamalt elada kui täna miinimumpalgaga koristaja - lihtsalt suhteliselt ollakse praegu vaesemad, kuna naaber elab paremini,,» kõlab lugeja arvamus.

Head lugejad, mida arvate teie?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles