Kodu korda 2016: 22 asja, millest tänavu loobuma peaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära hoia kodus riideid, mida kavatsed kanda vaid oma unistustes.
Ära hoia kodus riideid, mida kavatsed kanda vaid oma unistustes. Foto: SCANPIX

Vaata kappidesse ja sahtlisse: mida üleliigset seal näed? Elle Decori abiga anname mõned vihjed, millistest asjadest kodumajapidamises aastal 2016 lahti öelda.

1. Mööblitükid, mida sa uude kohta kolides kaasa ei võtaks

Ei tea, mis hea pärast neid siis alles hoida? Müü maha, anneta või viska minema.

2. Kuldsete 1970ndate retro

Olid lahedad mustrid, kunstkarusnahk ja kuld, aga nüüd võiks lõpuks nendega hüvasti jätta. Või kui, siis vähemalt annust vähendada - see on teile, retrosõltlased!

3. Vanad käterätikud

Niidid ripendavad ja pehmed pole need käterätikud enam ammu? Sel juhul on nende koht prügikastis. Poodides on pärast jõulutralli supersuured allahindlused, mine vaata ja varusta oma kodu uute, mõnusalt pehmete rätikutega.

4. Kallis kunst, mida sa ei salli

Maksis teine terve varanduse, aga ostsid teose vaid teistele mulje avaldamiseks ja kunagise hiigelpreemia investeerimiseks? Too koju ainult kunsti, mis sulle päriselt ka meeldib.

5. Rõivad, mida kannad ainult oma unistustes

Olid ajad, olid majad, olid kümme kilo kõhnem ja need teksad istusid sulle kui valatult? Mis teha, elu on nagu ta on, nüüd anna teksadele uus võimalus muul moel - müü maha või kingi sõbrannale. Sama käib ka üks kord kantud kleidi jms. rõivatükkide kohta.

6. Endlikepp

Ela, mitte ära endelda.

7. Kasutamata kosmeetika

Said kolm aastat tagasi soodsalt Chaneli huulepulga, mille värv sulle tegelikult ei sobi? Keegi kinkis kreemi, mis su näo vastikult õhetama ajab? Viska minema, sobimatu ja vanaks läinud kosmeetika on tervisele ohtlik ja selle koht pole sinu vannitoas.

8. Taimed, mis sulle ei meeldi

Küll on ikka armsaid inimesi, kes su juurde näiteks külla saabuvad, kaktus peos: kui sa ikka pole rohenäpp, ütle seda ausalt ja ära kogu koju taimi, mis sulle tegelikult ei meeldi.

9. Trendimustrid ja värvid

Öelgu kes tahes, et triip tuleb ja täpp läheb ja et moes on sinine ja siiruviiruline, sina kujunda kodu nende värvide ja mustritega, mis sulle tegelikult ka meeldivad. Omanäolisus on kõige rohkem moes, alati.

10. Kodumasinad, mida sa ei kasuta

Tookord, kui sa mõtlesid hakata ise jogurtit või leiba tegema, tundus vastava masina ostmine ainuõige samm. Kui mitu korda seda aga tegelikult tegid? Kui vastus on 0 ja masin kogub riiulil tolmu, müü maha, kingi ära või viska minema.

11. Pehmekaanelised raamatud ja kõikvõimalikud brošüürid

Need lähevad ajapikku koledaks ja näevad riiulil ka üsna õnnetud välja. Parem kingi need kellelegi, kes neid veel lugenud pole ja rõõmustab.

12. Vanad tehnikavidinad

Mis sest vanast arvutist, telefonist või fotokast kuskil kapipõhjas hoida, kui oled ammu uue vastu välja vahetanud.

13. Mööblitükid-perereliikviad

See vanaema kapp võis olla tore tema lapsepõlvekodus, aga kui see sulle ikka ei meeldi ja su sisustusega ei sobi, ära hoia seda oma kodus.

14. Traadist riidepuud

Ebakvaliteetsete riidepuude koht on prügikastis. Või siis viii need traadist riidepuud keemilisse puhastusse tagasi: nemad tänavad ja saavad järgmisele kliendile anda.

15. DVD-d ja videokassetid, mida sa iialgi enam ei vaata

Varsti tuleb Netflix ja Elion jt. pakuvad samuti filmivalikut. Milleks hoida DVD-sid kunagiste kassahittidega, mida sa mitte kunagi enam ei vaata? Veel hullem, kui alles on videokassetid, ent pole enam uunikummakki, millega neid vaadata...Uuri, kas keegi tahaks neid endale, muidu viska ära.

16. Kingad, mida sa (enam) ei kanna

Mis neist siis hoida? Müü maha, kingi ära või viska minema.

17. Ebaõnnestunud pildigalerii seinal

Võibolla kunagi oli see pildiraam ilus, võibolla kunagi tundus selline valik mõttekas. Kui see täna enam nii pole, võta maha ja asenda uutega.

18. Kunagise kallimaga seotud asjad

Nunnud pildid ekskaaslasega, temast jäänud mälestusesemed - mis murtud südamete muuseumi sa pead? Mälestusi kannad endaga südames kaasas niikuinii, mis seda träni hoida.

19. Toit, mida sa ei söö

Pakike eksootilisi läätsi, mille kunagi suures aasia toidu õhinas ostsid; konservid, mis pidid mustadeks päevadeks jääma - no nii musti päevi pole ilmselt tulnud, mis need muidu su külmikunurgas konutavad. Tee oma sahvris ka külmkapis tõsine sortimine ja vaata, mis veel süüa kõlbab, see valmista toiduks.

20. Paberimajandus

Sorteeri oma paberid korralikult ära ja vaata, mida tasub talletada. Edaspidi katsu asju võimalikult paberivabalt ajada - Eesti on siiski e-riik!

21. Meisterdamisprojektid, mida sa kunagi ei teosta

Isegi kui kunagi tundus hea mõte teha ise kõrvarõngad või värvida ära vana tugitool - kui need projektid juba mitu aastat oodanud on, siis väga tõenäoliselt sa neid ka ei teosta, nii et parem on loobuda.

22. Mõttetu träni

Kui tabad end mingit asja vaatas ja mõtlemas: milleks küll mulle see, viska see kodust jalamaid välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles