10 väga levinud viga lindude talvisel toitmisel

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihane söögimajas.
Tihane söögimajas. Foto: Postimees

Kuigi lindude talvine toitmine võib tunduda äärmiselt lihtne, saab siingi teha möödapanekuid, mis linnud söögimajast eemale peletavad või nende tervist kahjustavad. 

Rodoaed.ee jagab oma koduleheküljel peamisi apse, mida algajad linnutoitjad sageli tegema kipuvad. 

1. Kasutatakse ainult ühte tüüpi söögimaju ja sööta

Erinevatel lindudel on erinevad toitumisharjumused ning erinevad linnud eelistavad eri tüüpi linnusöögimaju. Tavalised avatud söögimajad meelitavad kohale üpris palju, aga mitte väga erinevaid linde. Liigirohkuse huvides on vaja üles riputada mitmeid erinevaid maju.

Eri tüüpi söögid tagavad ka lindudele õige toitumise vastavalt ilmale. Soojema ilmaga vajavad linnud rohkem seemneid ja pähkleid. Tugevama külmaga on neil aga vaja kindlasti saada söödakoogi energiarikast rasvast sööki. Pähklid on alati hea valik.

2. Söögimajadel lastakse tühjaks saada

Linnud andestavad kui söögimaja jääb ajutiselt paariks päevaks tühjaks, kui aga söögipaus on pikem, siis jääte tõenäoliselt oma sõpradest selleks talveks ilma. Ega linnud teie aeda nälgima ei jää: nad otsivad kuskilt mujalt süüa. Kui paus on liiga pikk, siis nad enam sinu aeda tagasi kontrollima ei tule.

Kui hoiate söögimaju stabiilselt täis, siis harjuvad linnud kohaga ära ja käivad seal püsivalt. Sellega kasvab ka külastavate lindude liigiline rikkus. Aktiivses kasutuses olevaid söögimaju on ka palju lihtsam puhtana hoida.

3. Odavate söögisegude kasutamine 

Kõige odavamad lindude söögisegud on tavaliselt kaalu täiteks segatud maisihelvestest, kaerateradest ja muust sarnasest. Selline söök pakub huvi väga vähestele lindudele ja enamik linde loobib kogu kõlbmatu söögi lihtsalt maha, et saada kätte üksikuid söödavaid seemneid. See on suur raiskamine nii teile kui lindudele. Lisaks on kevadel palju koristamist.

4. Leiva ja saia söötmine lindudele

Leib ja sai on küll tehtud teraviljadest, aga on väga tugevalt töödeldud toiduaine. Teised teraviljatooted nagu küpsised, vahvlid ja saiakesed on lindude jaoks täielik rämpstoit. Nad võivad neid küll näljaga sisse süüa, aga ei saa sealt midagi vajalikku ning see võib rikkuda nende tervise. Eriti ohtlik on see kevadisel poegade kasvatamise ajal, kuna linnupoegade organism on rämpstoidule palju tundlikum.

5. Lindude loodusliku toiduvaliku eiramine

Lindude toitmine aias ei tähenda, et peaksime neid suvisel ajal eranditult seemnetega toitma. Linnusõbrad, kes ei kasvata oma aias õitsevaid põõsaid ja viljapuid või mürgitavad putukaid, jätavad oma sulelised sõbrad ilma nende loomulikust ja kõige rikkalikumast toidust.

6. Lindude mittetoitmine talvel

Paljud alustavad linnusõbrad ei alusta sügisel lindude toitmist, kuna oletavad, et aias polegi ju talvel palju linde. Talvine lisatoitmine on tegelikult väga vajalik, kuna paljud meil talvituvad linnud on sellest sõltuvad. Ilma lisasöötmiseta paljud meie linnud lihtsalt hukkuvad. Niipea, kui sügisel söögi välja panete, hakkavad linnud tasapisi teie aeda kogunema. Jutt levib kiiresti.

7. Räpaste söögimajade kasutamine

On vale oletada, et linnud ei ole söögimaja puhtuse suhtes tundlikud. Räpane söögimaja muutub kleepuvaks ning niiskuses riknevad seemned võivad levitada ohtlikke haigusi. Määrdunud söögimajad kipuvad kiiremini kuluma ja purunema. Kulunud või vigastatud söögimaja pole aga enam praktiline ega ohutu kasutada. Lindude söötmine peab olema lindudele hügieeniline ja ka linnusõbrale endale mugav ettevõtmine.

8. Söögisegude hooletu säilitamine

Lindude söögisegudel on üldiselt pikk säilivusaeg, aga ainult siis kui neid õigesti säilitada. Kui seemnesegu pole hoitud puhtas ja kuivas keskkonnas, võivad seemned rikneda ja putukad sisse tulla. Kui seemneid valesti hoida või nad liiga läbi kuivavad, langeb ka nende toiteväärtus oluliselt ja linnud keelduvad neid söömast.

9. Rämpstoidupallide söötmine lindudele

Linnusöötmine on ka äri ja kaubanduses võib leida igasuguseid rasvapalle ja söögipalle. Pelgalt ärilistel eesmärkidel toodetud söögipallid koosnevad tavaliselt kuni 85-90 protsendi ulatuses odavatest täiteainetest nagu liiv, liimid ja rasvajäägid. Sellised pallid on üliodavad, aga lindude seisukohast täiesti mõttetud. See ei ole lindudele sobiv talvesöök.

Kvaliteetne söögipall või rasvapall peab koosneva sellistest naturaalsetest koostisainetest, mis on lindudele täisväärtuslik toit nagu näiteks kooritud päevalilleseemned, purustatud maapähklid, teised seemned ja rasvained. Ka rasvained peavad olema naturaalsed ja kvaliteetsed.

Ja väldi palun võrguga rasvapallide kasutamist, kuna võrgud on lindudele ohtlikud. Kasuta lindudele turvalisi rasvapalle.

10. Söögimajade ebaturvaline paigaldamine

Lindudel peab olema söögimajas viibimise ajal turvaline olla. Keset lagedat aeda pandud söögimaja on lindudele suur risk, kuna erinevad kullilised saavad linde kergesti rünnata. Söögimajad peavad olema paigutatud viljapuude või põõsaste lähedusse, et linnud saaksid ohu korral kiiresti varjule lennata.

Loe täpsemalt Rodoaed.ee koduleheküljelt. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles