Pealinna väärtuslike hoonete omanikud saavad restaureerimistoetust

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse pst 88. Rikkalike säilinud detailidega väikse maja restaureerimisel väärib tunnustust asjaolu, et kõik, mis vähegi võimalik, on omanikel enda käega restaureeritud.
Vabaduse pst 88. Rikkalike säilinud detailidega väikse maja restaureerimisel väärib tunnustust asjaolu, et kõik, mis vähegi võimalik, on omanikel enda käega restaureeritud. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus võtab vastu taotlusi kultuurimälestiste ning arhitektuuriliselt väärtuslike hoonete restaureerimistöödeks toetuse saamiseks. Taotlusvoor kestab 7. märtsist 15. aprillini.

Vanemate hoonete restaureerimine on kulukam kui uute hoonete remont või ka uue hoone ehitamine. Seetõttu toetab Tallinna linn eelarvelistest vahenditest kultuurimälestiste ja teiste väärtuslike hoonete restaureerimist. Toetust saab taotleda ka vallasmälestise restaureerimiseks.

Toetuse eesmärk on Tallinna linnas ajastutruu miljöö, arhitektuuri ja materjalikasutuse säilitamine. Kultuurimälestise või muinsuskaitsealal paikneva ehitise restaureerimisel tuleb vastavalt muinsuskaitseseadusele lähtuda kehtivatest muinsuskaitse eritingimustest, ametis kooskõlastatud projektist või konserveerimis- või restaureerimistööde tegevuskavast.  Kultuurimälestise restaureerimiseks peab olema ameti väljastatud tööde alustamise luba ning töid võib teostada vastava tegevusloaga isik.

Restaureerimistoetusteks on eraldatud 90 000 eurot, toetuse maksimaalne suurus on 10 000 eurot ja toetuse maksimaalne määr 75% toetatava restaureerimistöö maksumusest. Toetust antakse tööde teostamiseks, mida alustatakse pärast toetuse taotluse rahuldamise otsuse tegemist ja mis lõpetatakse hiljemalt sama aasta 30. novembriks.

Taotlusele tuleb lisada kolm hinnapakkumist, milles peavad olema kirjeldatud toetuse arvelt kavandatavad tööd, tööde teostamisel kasutatavad materjalid vastavalt heale restaureerimistavale ning fotod originaaldetailist/objektist. Vallasmälestise puhul tuleb lisada tegevusloaga restauraatori hinnang restaureeritava objekti tehnilisele seisukorrale.

Toetust ei anta miljööväärtuslikul hoonestusalal paikneva hoone interjööridetailide restaureerimiseks. Lisainfot ja taotlusvormi alla laadida saab Tallinna kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles