Fotod: Eesti aasta betoonehitiseks valiti erakordne lahendus

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihaste sild.
Ihaste sild. Foto: Eesti Betooniühing

Tänasel betoonipäeval kuulutati Tallinnas Kultuurikatlas välja «Aasta Betoonehitis 2015» võtjad. Esikoha pälvis siinmail haruldane lahendus. 

Nimelt kuulutati möödunud aasta parimaks betoonehitiseks Ihaste sild Tartus, mille eest said konkursi peaauhinna Juhan Idnurm ja Siim Idnurm Ehituse ja Tarkvara Inseneribüroo OÜst.  Lisaks anti välja tellija auhind – Tartu Linnavalitsus; ehitustööde auhind – AS TREF; betoonitööde auhind – AS K-Most; betooni auhind – AS Rudus; raketiste auhind – Doka Eesti OÜ.

 «Eriliseks teeb silla see, et ta asub nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt kõvera peal, pakkudes sellega korraliku väljakutse nii projekteerijale kui ka ehitajale. Betoonarhitektuuri kõverused ja kumerused kogu silla ulatuses koos vaateplatvormide ja trepiga demonstreerivad ehedalt betooni kui struktuurmaterjali eeliseid,» kõlas žürii kommentaar.

Ihaste silla 90 meetri pikkuse peaava ehitusel kasutati esmakordselt Baltimaades DOKA mobiilset rippraketise süsteemi.

«Varasemalt ei ole Baltikumis sellises mahus konsoolse valuna rajatisi ehitatud. Selle tehnoloogia kasutus võimaldas efektiivset ja ökonoomset teostust silla peaava ehitusel üle Emajõe, rääkimata ehituskoormuse mõju  vähendamisest keskkonnale ja mõlemal pool silda asuvatele Natura looduskaitsealadele,» ütleb žürii esimees Aadu Kana.

Tänavu kuueteistkümnendat korda toimunud «Aasta Betoonehitise" konkursile laekus 14 tööd. Konkursile sai esitada 2015. aasta jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

Võistluse žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest: Eesti Arhitektide Liidust – Mihkel Tüür, Eesti Betooniühingust – Johannes Pello, Eesti Ehitusettevõtjate Liidust – Indrek Peterson, Eesti Ehitusinseneride Liidust – Heiki Meos, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidust – Andres Saar, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust – Enno Rebane, Aadu Kana, žürii esimees, samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler ajakirjast «Ehitaja», Liivi Tamm ajakirjast «EhitusEST», ning Soome arhitekt Maritta Koivisto ajakirjast «Betoni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles