Uuring: iga neljas Tallinna korter ostetakse rahateenimiseks

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendus.
Uusarendus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Viimase aasta jooksul elupinda vahetanud saja kliendi kolimise põhjuseid analüüsides selgus, et 23 protsenti pealinna korteritest osteti investeeringuks.

Uuringu läbiviinud 1Partner Kinnisvara elamispindade grupi juhi Mihkel Oiderma sõnul on investeerijate osakaal hämmastavalt suur. «Inimestel on praegu vaba raha ja kasutatakse ära ka odavat laenuintressi. Investeerimine on massidesse jõudnud ja tõenäoliselt on päris paljusid eestlasi otseselt mõjutanud Robert Kiyosaki filosoofia ning soovitus paigutada raha üürikorterisse,» rääkis Oiderma ja lisas, et investeeringuks ostetakse kindlat tüüpi pindasid.

Kinnisvaraeksperdi kinnitusel suurenes Tallinna elanike arv mullu 5200 ning viimase viie aastaga 33 000 inimese võrra. «Kasvav turg ootab soodsaid elamukvartaleid, niiöelda uut Lasnamäge. Arendajatele meeldib aga rajada kolme-nelja tuhande eurose ruutmeetri hinnaga esindusprojekte.»

Teine peamine kolimise põhjus on iseseisva elu alustamine, mida tehakse järjest varem. «Rahval läheb hästi, 22 protsenti vahetas elukohta tingimuste parandamiseks ning vaid kolm protsenti kolis kokkuhoiuks odavamale pinnale,» rääkis Oiderma ja lisas, et praegu on iga eestlase kohta rohkem eluruumi ruutmeetreid kui kunagi ajaloos.

Tallinlaste uue elupinna soetamise põhjused:

  • Iseseisva elu alustamine: 27%
  • Investeeringuks: 23%
  • Uuemale või suuremale pinnale ning elukvaliteedi parandamiseks: 22%
  • Tööle või perele lähemale kolimine: 18%
  • Suhtest tulenev kolimine (kokku/lahku): 7%
  • Kulude kokkuhoiuks väiksemale pinnale kolimine: 3%
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles