Kohtumine eestlastega üllatas Estonia elanikku

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juku-Kalle Raid, Ivo Linna ja Marek Reinaas käisid hiljaaegu Ameerikas ning mõistagi ei jätnud nad väisamata teist Eestit: nimelt asub USAs San Antonio lähistel Estonia nimeline uuselamurajoon.

Foto: Juku-Kalle Raid

«Tavaline küprokiküla põllu peal,» ei avaldanud uuselamurajoon Juku-Kalle Raidile erilist muljet. «Asub linnast poole tunni tee kaugusel, välja on pandud ka Estonia suunaviidad. Kohalikel on raskusi Kärdla jms. Eesti kohanimede hääldamisega ja ega nad väga aru ei saa, miks nad sellise keerulise nimega kohas elavad. Aga niipalju kui mina tean, sündis Estonia nimeline uuselamurajoon selle esialgse arendaja sõbra Eesti visiidi tulemusena: too olla Eestisse armunud ja nii saanudki projekti nimeks Estonia. Hiljem müüdi projekt edasi ja nii see jäi,» rääkis Juku-Kalle Raid.

«Nüüd on seal kõik olemas: Tallinn, Narva, isegi Petseri. Viimane muuseas ristub Military (tõlkes: sõjaväe- toim.) uulitsaga, teiselt poolt aga Tallinna tänavaga,» muljetas Raid.

Foto: Juku-Kalle Raid

Raidi ja teiste markantsete eestlaste viibimine Estonias ei jäänud aga sugugi tähelepanuta: ühest majast tuli noor naisterahvas uurima, mida nad seal õigupoolest teevad. «Seletasime siis, et oleme päris-Estoniast ja näitasime telefonis kaardilt ka, kus see Estonia asub, aga ega ta meid ei uskunud,» rääkis Raid. «Kinkisime talle küll ka Vana Tallinna ja nii, aga seda vähem ta meid uskus. Kui ta koju tagasi läks, kuulsime, kuidas keeras igaks juhuks ukse kaks korda lukku,» naeris Raid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles