Video: pere leidis oma tagaaiast maa seest midagi jahmatavat

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perenaine luuki avamas.
Perenaine luuki avamas. Foto: Kuvatõmmis videost

Kuigi pere oli selles majas elanud juba kümme aastat, ei pööranud nad varem tähelepanu kahele tagaaia maapinnas olevale metalluksele. Lõpuks tekkis neis siiski huvi, millega tegu. 

Kui Ken ja Carol Zwik kümme aastat tagasi USAs oma majja kolisid, märkasid nad küll kohe, et tagaaias maa sees on mingid veidrad uksed. Mis täpselt uste taga peitub, paari eriti ei huvitanudki: nad olid lihtsalt kindlad, et tegu on mingi keldrilaadse ruumiga, mida neil nagunii vaja ei läinud. 

Lõpuks hakkas asi pereliikmeid siiski huvitama ja tänavu tehti uksed lahti. Selgus, et tegu on küllalt ajaloolise leiuga, nimelt aastal 1960 rajatud pommivarjendiga. Tol aastal oli John F. Kennedy just USA presidendiks saanud ja maailmapoliitilisest olukorrast tulenevalt elas USA, nagu paljud teisedki riigid, tuumasõja hirmus. Sellest paanikast ajendatuna olidki maja eelmised omanikud tagaaeda põhjalikult varustatud variendi rajanud, mida vahepealsete aastakümnete jooksul keegi puutunud polnud.

Ajapikku oli enamik ligi kaheksaruutmeetrisest varjendist vett täis valgunud, kuid palju sinna varutust oli endiselt selgelt äratuntav. Päevavalgele tuli korralik varu toitu, ravimeid, taskulampe, patareisid ja muud, mille abil oleks varjendis saanud mööda saata vähemalt kaks nädalat. 

Vaata videost, milline üks ameeriklaste pommivarjend täpsemalt välja nägi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles