Millised lilled pista lillekasti, et õiteilu kogu suveks jätkuks?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheaastane kipslill.
Üheaastane kipslill. Foto: Postimees

Suvelillede peamine ülesanne siin ilmas on pikalt silmailu pakkuda, aga kuidas seda õigupoolest saavutada?

Selleks, et õiteilu kauaks jätkuks, tuleb valida kasvukohale sobivad taimed ning neid istutamise järel hoolega kasta ja väetada, seisab Bauhofi aiablogis

Millised lilled on sulle sobivaimad? Vaatame järele. 

  • Vähese hommikuse ja õhtuse päikesega saavad hakkama aedkannike, aed-pärdiklill, aed-puhmikmalts, aed-raudürt, begooniad, forsteri ilunõges, fuksiad, lamav käokuld, põõsas-hõbekakar, roniv mikaania, roomav metsvits, sinilobeelia, sultan-lemmalts, mungalilled, suur lõvilõug, südajas suutera, viirpelargoon.
  • Kuivemas mullas ja päikeselises kasvukohas tulevad toime aed-raudürt, alati õitsev begoonia, forsteri ilunõges, harilik santoliin, harilik õlelill, ibeeriselehine tukalill, lamav käokuld, pelargoonid, petuunia väikeseõielised sordirühmad, põõsas-hõbekakar, rand-kivikilbik, vilt-ristirohi.
  • Mulla läbikuivamist ei talu aga aed-puhmikmalts, harilik kaksikkannus, sultan-lemmalts, värd-fuksia.
  • Tuule räsimist taluvad päris hästi ibeeriselehine tukalill, lamav käokuld, tiiviklill. 
  • Väga tuuleõrnad on ripp-begoonia, roniv mikaania. Kindlasti ei maksa vihma ja tuule meelevalda istutada suurte täidisõitega lilli, kus vihm nad ruttu koledaks muudab.
  • Lühiajalist nullilähedast temperatuuri taluvad ka aed-puhmikmalts, aed-pärdiklill, aed-raudürt, harilik santoliin, ibeeriselehine tukalill, lamav käokuld, põõsas-hõbekakar, suur lõvilõug, südajas suutera, nelgid, vilt-ristirohi. Teiste suvelillede väljaistutamisega peaks ootama, kuni öökülmade oht on möödas. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles