Kuidas vältida kodus tülisid majapidamistööde pärast?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristaja. Pilt on illustratiivne.
Koristaja. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Tuleb tuttav ette: kõik majapidamistööd jäävad sinu õlule, sest keegi teine pole koristanud, süüa teinud, aga sina oled samuti pärast pikka päeva väsinud...ja ongi tüli majas.

«Kui sind partneri käitumise juures miski häirib, on kriitikast oluliselt tõhusam oma ootusest rääkimine. Kriitika tekitab partneris kaitseseisundi ja saadab sõnumi, et ta ei ole piisavalt hea,» selgitab suhtenõustaja Imbi Viirok. «Ootuse või palve esitamine aga tekitab pigem soovi partnerit aidata. Näiteks, selle asemel, et pahandada, et miks sina kunagi musti nõusid ei pese, tasub hoopis öelda, et «mul oleks sellest palju abi, kui edaspidi koristaksid peale õhtusööki nõud sina, siis saan mina samal ajal söögid külmkappi panna. Kas sulle sobib nii?» soovitab ta.

Enamasti kujunevad Viiroki sõnul paarisuhtes välja ka mõned nö varjatud kokkulepped – tööjaotused majapidamises, mis on aja jooksul välja kujunenud, kuid milles ei ole tegelikult kahepoolselt kokku lepitud.  «Selliseid varjatud kokkuleppeid märgates tasub neid omavahel arutada, et olla kindlad, et selline tööjaotus mõlemale sobib,» soovitab suhtenõustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles