11 majapidamistööd, mida isegi laisad lapsed teha viitsivad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk nõusid pesemas.
Tüdruk nõusid pesemas. Foto: www.flickr.com

Ei saa oma lohest last kuidagi majapidamistöödel abistama? Proovi järgnevaid ülesandeid, sest vähesed protesteerivad nende vastu.

Üldiselt on nii, et lapsed on nõus tegema peaaegu kõike, mida kodus teha vaja, küsimus on vaid selles, mis ajal seda neilt nõuda ja kuidas ülesandeid serveerida: kas käskivalt, et tule ja tee, või esitleda seda pigem põneva väljakutsena. Alustada tasub aga siiski neist Good Housekeepingu soovitatud ülesannetest, mis on lastele enamasti meeltmööda.

Mänguasjad korvidesse

Kui sa ei muuda mänguasjade hoiustamise süsteemi liiga keeruliseks, vaid kasutad selleks näiteks erinevaid kaste ja korve, viitsivad lapsed tavaliselt kas või pisut lelude kokkukorjamisse panustada. 

Autopesu

Millisele lapsele ei meeldiks möllata vee ja pesuvahendiga? Pealegi on see tore vanema-lapse ühistegevus.

Laua katmine

See aitab lastel sageli end suure ja tähtsana tunda, sest lauanõude nende kätte usaldamine on laste meelest väga suur asi. Manitse neid siiski ettevaatusele.

Nõudepesumasina täitmine

Esialgu tuleb seda teha koos vanemaga, aga tasapisi võib laps esmalt oma nõud ja siis ka kõigi teiste omad nõudepesumasinasse paigutada.

Nõudepesu

Kui masinat pole, võivad lapsed tasahilju hakata kraanikausis nõusid pesema. Alustada võiksid nad enda nõudest, kui need on purunemiskindlad.

Jalanõude korrastamine

Kui jalanõuriiul on segamini, on hea anda lapsele ülesandeks paarilised kokku panna. See on ühtaegu nii tööülesanne kui mäng ja meeldib enamasti lastele.

Taimede kastmine

Olgu tegu õue- või toataimedega, selline kohustus on lastele alati meeltmööda, arvesta vaid, et meelespidamisele ei saa sa loota: meenutuse, et oleks aeg kasta, pead tõenäoliselt ikka sina tegema.

Saunalinade voltimine

Kui sul pole vankumatut nõuet, et linad peavad olema joone järgi volditud, lase lapsel sellega tegeleda. Ta tunneb end suure ja tähtsana ja aitab meelsasti.

Pesu kappi panemine

Ka siinkohal on eelduseks, et oled seda tüüpi inimene, kel kõik ei pea joone järgi seatud olema. Lapsed võiksid võimalikult varakult õppida näiteks oma riideid kappi panema.

Hommikurutiin

Muuda lapse hommikurutiin mänguliseks: selgita talle, et tema on oma hommikute juht ja peab hoolitsema selle eest, et voodi saaks tehtud, puhtad riided selga, hambad pestud ja juuksed kammitud.

Koristaja assistent

Alati, kui ise koristad, anna ka lapsele tolmulapp kätte - isegi, kui temast suurt abi pole, tegutseb ta meelsasti vanemaga koos ja tasapisi kujuneb tal sedasi harjumus kodu korras hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles