Pereema õpetab, kuidas igakuiselt arvestatav summa säästa (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: www.flickr.com

Üks neljaliikmeline pere suudab tänu asjalikele nippidele igakuisest sissetulekust suure summa säästudeks kõrvale panna.

Kahe lapse ema Jill Valentino suudab oma õpetajapalgast, nende pere ainsast sissetulekust, igakuiselt sadu eurosid kõrvale panna. "Minu mees on lastega kodune, nii et raha teenin vaid mina. Arvestades kõiki arveid, eluasemelaenu, lastele kuluvaid summasid, kuulusime alles mõnda aega tagasi sellesse rühma, kes ei teadnud kuu alguses, kuidas kuu lõpuni hakkama saada. Tänasel päeval elame  majanduslikult muretut elu, kuigi selleni jõudmine on olnud paras pingutus," räägib Jill Country Livingu veergudel.

Siinkohal jagab ta mõned nõuanded, kuidas ka keskmise sissetuleku juures arvestatavalt raha säästa. Kasu võiks tema enda hinnangul soovitustest olla eelkõige neile, kes otseselt just vaesuses ei ela, aga tahaksid oma tagalat kindlustada ja pisut raha koguda, aga seda siiani teha pole osanud.

1. Tee toidulaual valikuid

Kuigi ideaalmaailmas  ostaks kõik kõike ökopoest, pole see kõrgete hindade tõttu võimalik. Jilli pere ostab niiöelda puhtana liha ja piima, samuti paljud puu- ja juurviljad. Erandiks aga on näiteks kõvema koorega viljad, mille koor ei ole söödav. Samuti tulevad maitseained nende toidulauale tavapoest. Ostud tuleb hoolikalt läbi mõelda, aga ka tervislikult toitudes saab säästa.

2. Jälgi pidevalt sooduspakkumisi

Kuigi igasugu "päevade" jälgimine on suur töö ja nõuab igapäevast kursisolekut, tasub see ära. Kliendilehtede, kaupluste veebikülgede ja muu sellise pidev monitoorimine annab  sulle väärt infot, kus mingid toidu- või tarbekaubad tavapärasest märkimsiväärselt soodsamalt saada on. 

3. Vaata üle kõik paketid

Kas sinu telefoni-, teleri- ja pangakaardipakett on piisavalt läbimõeldud? Võta teenusepakkujatega ühendust ja selgita välja, kas ja kust sul õnnestuks säästa. Endale teadmata võid nendes punktides arutult kulutada. 

4. Võta lõuna kodunt kaasa

Kuigi toitlustusasutuste päevapakkumised võivad tunduda soodsad - mis see paar eurot siis ära ei ole! - teeb see kuu peale jällegi kokku arvestatava väljamineku, mille sa võiksid tegemata  jätta, kui valmistaksid töölõuna eelmisel õhtul kodus või võtaksid lõunaks kaasa eelmse päeva õhtusöögi.

5. Liitu ostu-müügi lehtede ja gruppidega

Kui sul on vaja lapsele uusi jalatseid, koju mõnd mööblitükki, endale uut käekotti, uuri enne alati kasutatud variante. Ka laste sünnipäevakingid võib leida järelturult: sageli ihaldab su laps endale seda, mis kellegi teise peres pärast ostmist kasutult seisma jäänud ja nüüd poehinnast märksa odavamalt müüki pandud. Saad sisuliselt uue asja palju soodsamalt. 

6. Pane müüki

Kõik, mis kodus ülearuseks osutub, müü maha: laste väikseksjäänud riided, ebavajalik kodutehnika, sporditarbed, end ammendanud mööblitükid, ära tüüdanud riided ja muu selline. Ole siiski kriitiline: väga kulunud esemed anna pigem tasuta ära, kõike ei pea rahaks tegema.

7. Säästa riietelt

Kuigi eriti naistel tekib sageli kihk osta kokku arutult riideid, tasuks läbi mõelda, kui palju neid tegelikult siiski vaja on - näiteks kontorisse piisab paarist-kolmest komplektist, mida omavahel kombineerida. Ka peo- ja vabaajariideid ei pea olema palju, vaheldust saad, kui mõnda aega käigus olnud esemed maha müüd ja järelturult uued ostad. 

8. Väldi emotsioonoste

Keegi meist ei taha kogu aeg raha lugeda, aga kuni seda on pigem vähevõitu, tuleb piirid paika seada: kulutatakse vaid sellele, mida on tõesti vaja, emotsiooniostudele kohta ei ole.

Jill kinnitab, et sedasi säästab nende pere võrreldes varasemaga igakuiselt mitusada eurot, ja selle rahaga, mis kõrvale õnnestub panna, saavad nad endale lubada nii mõndagi, mis varem kättesaamatuks jäi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles