Ostad esimest korda kodu? Neli suurt viga, mida vältida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara ost, maja.
Kinnisvara ost, maja. Foto: SCANPIX

Koduomanikuks saamine on suur asi, ent esmakordset koduostjat varitsevad mõned ohud. Kinnisvaraportaal Trulia õpetab, mida vältida.

1. Liigne emotsionaalsus

Ostetav kodu võib tunduda küll esmapilgul üliarmas ja superäge, ent ära kaota pead ja kontrolli objekti üheksa korda, enne kui üks kord ostad. Ka mitu kodu ostnud lugeja, kes toimetusega oma kogemust jagas, ei soovita kuulata juttu, nagu läheks ihaldatud kinnisvaraobjekt minutitega käest. «Kui nii läheb, järelikult polnudki see sinu koduks mõeldud. Hoopis hullem on, kui ostad üleskiidetud n-ö põrsa kotis ja pärast nutad silmad peast,» rääkis ta.

2. Sul pole piisavalt sääste

Pangad tahavad koduostul näha omaosalust: kas sul on olemas 10, 20, 30 protsenti nõutavast summast? Hakka varakult koduostuks raha koguma ning mida rohkem sääste sul on, seda kergem on pärast, kui uue koduga seoses ilmnevad ootamatud kulud. Kogenumad koduomanikud võivad sulle öelda, et mingid kulutused, millega sa arvestada ei osanud, ilmnevad alati.

3. Sa ei tea oma laenuvõimekust

Kehvasti läheb juhul, kui sa oma laenuvõimekust ei tea, aga oled unelmate kodu leidnud, mida kodulaenuga osta plaanid - ja siis selgub, et pank sulle laenu ei anna. Käi pankades, aruta võimalusi ja ära end mingil juhul lõhki laena. Kiirlaene jms väldi kindlasti!

4. Asjatundjate abist loobumine

Mõningal määral on sellest juba juttu ka punktis 1. «Mida lohakam ja asjatundmatum objekti ülevaatamisel oled, seda kallimaks see sulle pärast läheb,» rääkis ka eelpool mainitud lugeja. «Ümberehitustel võivad puududa load, tööd võivad olla teostatud ebaprofessionaalselt ning pärast uue omanikuna ümber teha läheb väga kalliks,» hoiatas ta. Ta soovitab omast kogemusest lähtuvalt alati kontrollida nii kinnisvaraobjekti ja kogu ostetava objekti kohta käivat dokumentatsiooni ehituse asjatundjatega, pabereid tasuks näidata ka juristile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles