Kaheksa nippi, mis muudavad pisikese aia unelmate õueruumiks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka väikest aeda saab muuta mõnusaks õueruumiks.
Ka väikest aeda saab muuta mõnusaks õueruumiks. Foto: Vida Press

Sul on linnakodus kõigest väike aed või terrass? Ära heida meelt, Houzz õpetab, kuidas ka pisikesest aiast saab kauni õueruumi teha.

1. Jaga väliruum eri tsoonideks

Ka väiksesse aeda mahub  n-ö õue-elutuba ja söögituba-köök, vajadusel ka mänguruum lastele. Võid rõhutada seda valgustuse ja erinevate materjalidega: näiteks köök on plaaditud, mänguruumis aga muru. Intiimsust aitab luua pisike pergola ühes nurgas. Mängi kontrastidega (nt hall kivi vs roheline muru jne), erineva valgustusega vms.

2. Väldi suuri mööblitükke

Kui su õueruum on piiratud, on täiesti selge, et suurt kümnekohalist aiamööblikomplekti või hiiglaslikku söögilauda sa sinna paigutada ei saa. Abiks on n-ö kaks ühes mööblitükid: kokkupandavad lauad-toolid, pingid, mis ühtlasi täidavad panipaiga funktsiooni.

3.  Kasuta ruumi nutikalt

Vaata, kas on kohti, kuhu taimi saaks panna: näiteks ronitaimi kasvama müürile, luua pikki ja kitsaid peenrakaste. Loo multifunktsionaalseid panipaiku. Tegelikult leiad ka väikeses ruumis palju nurgakesi, kuhu taimi kasvama panna. Kui vajad abi, konsulteeri aiakujundaja või maastikuarhitektiga!

4. Vali taimed, mis arvestavad su väliruumi olemust

Kui ruumi vähe, vali sellised taimed, mis väga palju ruumi ei vaja, niisamuti on valgusega: kui su pisikeses õues napib valgust, pole päikesekummardajatest õitel sinna asja.  Ka ilma suvelilledeta aed võib olla imeline!

5. Ära kuhja koli

Inimesed kipuvad just väikest ruumi asjadega üle kuhjama: pea meeles, et vähem on rohkem! Mingil juhul ära lase väikses aias või terrassil tekkida mingil ebavajalikul kolil - see ruum peab olema maksimaaklselt kasutatav ning «ma panen eest ära» koli hoiustamisel pole seal kohta. Pea meeles, et ka õues on igal asjal, mis sinna toodud, oma koht ja põhjus: kui seda ei leia, peab see asi kaduma.

6. Õuetuba = tuba voolab õue

Miks mitte lasta oma elutoal sujuvalt õues jätkuda? Võid kasutada sama stiili, nii oled märkamatult eluruumi laiendanud. Vaibad, padjad-pleedid, lühtrid jms on ka kaunis õueruumis täiesti omal kohal.

7.  Vaata, kuidas parandada vaadet ja luua privaatsust

Pisike aed kipub olevat kas naabrite vaateväljas või siis risustavad vaadet vanad juhtmed, mingid kummalised ehitiste jäänukid vms. Väikse aianurga heaks eraldajaks on näiteks kõikvõimalikud aiavõred, mida müüakse ka Eesti ehituspoodides. Neid saab värvida sobivat tooni ning nad pakuvad head tuge näiteks ronitaimedele, nende külge saab sättida taimekorve või nagisid-riiuleid.

8. Omanäoline aed

Kõige tähtsam on aga see, et su aial oleks oma nägu. Sa ju soovid, et kõik, kes seda näeks ohkaks: «Oh, kui imeline aed!» mitte: «Nii väike ongi?!» Ka pisikesel aial võib olla oma iseloom ja imekaunis nägu ning selle loomisel ära juhindu mitte tänavustest trendidest, vaid enda soovidest. Kui ka kõik aiapoed pakuvad mööbliks plastikbambusest punutud toole, mõtle, äkki vajad oma aeda midagi hoopis muud - ka aiamööblit saab kas meistritelt tellida või ise teha, õpetusi liigub netis päris palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles