Fotod: Haapsalu puulobudikust sai imekaunis suvekodu

, Ajakiri Pööning
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leidub visionääre, kes oskavad näha, millise pärli mõnest puulobudikust saada võib. Nii juhtus ühe ajalooga majaga, mis asub Haapsalu vanalinnas, mere lähistel, kirjutab ajakiri Pööning.

Haapsalul on suvituslinnana pikk ajalugu, ulatudes paarisaja aasta taha, mil see kuurortlinnana tuntust koguma hakkas. Selles armsate madalate puumajadega linnakeses on mõnus olla: nautida meresoolases õhus jalutuskäike promenaadil, ekselda väikestel kitsastel tänavatel, astuda mõnda toredasse kohvikusse ja tunda ennast suvitajana sõna parimas mõttes.

Foto: Rasmus Jurkatam/Ajakiri Pööning

Paljud ajalooga majad Haapsalu vanalinnas on juba korrastatud ning püüavad oma värske väljanägemisega möödakäijate imetlevaid pilke, ent on ka kulunud ja väsinud moega hooneid, mille kohta võib kuulda kommentaare: «See tuleks maha võtta ja uus asemele ehitada!» Siiski leidub visionääre, kes oskavad näha, millise pärli mõnest säärasest puulobudikust saada võib.

Nii juhtus ühe ajalooga majaga, mis asub Haapsalu vanalinnas, mere lähistel.

Kui praegused omanikud hoone omandasid, oli see väga kurvas seisus. Ümbritsev maapind oli ajaga tõusnud, hoone sokkel maa sisse jäänud ning see soodustas niiskuse ligipääsu seinte alumistele palkidele. Põhikonstruktsioonid olid amortiseerunud, laudpõrandad mädanenud, mantelkorsten säilinud vaid osaliselt.

Alles olid üksikud ehitusaegsed detailid: katusekivid, osaliselt voodrilaudis, tänavapoolsed aknad, interjööris tahveluksed, põranda- ja laelauad. Selles risuhunnikus nüüdisaegset kõigi mugavustega kodu näha nõudis väga suurt kujutlusvõimet ning esialgu tundus mõttekas kogu kaadervärk ümber lükata ja koopiana taastada.

Foto: Rasmus Jurkatam/Ajakiri Pööning

Õnneks jätkus uuel omanikul südikust hoone restaureerimine ette võtta ning vanast hoonest tänapäevastele elustandarditele vastavat kodu kujundama asuda.

Foto: Rasmus Jurkatam/Ajakiri Pööning

Nüüdseks on restaureeritud-rekonstrueeritud majast saanud tõeliselt päikeseline suvekodu, millele lisavad võlu säilitatud vanad väärikad detailid ja tarindid.

Haapsalu võrratust suvekodust, selle mahukast restaureerimistööst ja uuestisünnist saab lugeda ajakirja Pööning suvenumbrist. Eesti ajakiri Pööning räägib ajalooga majadest ja aedadest, disainiklassikast, antiigist, traditsioonilisest käsitööst, toiduajaloost ning jagab restaureerimisnõuandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles