Vihmane ilm: kuidas kaitsta aeda liigse niiskuse eest?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmapiisad Võrus lilleõitel pärlendamas.
Vihmapiisad Võrus lilleõitel pärlendamas. Foto: Liisa Esko

Las kallab, või siis mitte - kui sa ei taha, et vihmane ilm su aeda ja õueruumi kahjustab, on abiks mõned lihtsad nipid.

1. Vaata, et vihmavesi saaks peenralt ära voolata

Kuigi su aias leidub kindlasti ka taimi, mis vihmase ilma üle rõõmustavad (näiteks kontpuu ja astilbe tahavadki niisket mulda), hoolitse, et taimed siiski liigselt niiskust ei saaks, sest see on mitme taimehaiguse, näiteks mädaniku tekkepõhjuseks. Kasvupinnasel peab olema korralik drenaaž, vajadusel pead pinnast kobestama-kuivendama. Kui hoiad taimi pottides-kastides, vaata, et seal oleks augud, kust liigne vesi ära voolata saab.

2. Paku taimedele varju

Kui oled aeda sättinud peenrakaste või potte, võid vihmaste ilmade tulekul tundlikumad taimed kasvuhoonesse või jahedamasse talveaeda varjule viia.

3. Mööblile katted peale

Kui su terrassil või aias leidub kena mööblit, mida tahad sama kaunina säilitada, kaitse seda spetsiaalsete katetega, mida müüakse näiteks matkapoes. Need ei kurna eriti ka rahakotti - suur kate maksab veidi üle 20 euro. Abiks on muidugi  terrassi varikatus või kaitsvad klaasseinad.

4. Seisev vihmavesi = sääskede sünnipaik

Mida rohkem leidub su aias kõikvõimalikke potsikuid, kuhu vesi seisma võiks jääda, seda suuremat sääsepopulatsiooni sa ise kasvatad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles