Raport: nõusid ei tohi käsitsi pesta (4)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanikauss.
Kraanikauss. Foto: www.flickr.com

Põhjuseid on mitmeid, selgitab hiljuti avaldatud vastavasisuline raport.

Käsitsi nõudepesemise komme pole kusagile kadunud: ka nõudepesumasinate omanikud teevad seda sageli kas või selleks, et nõusid enne masinasse ladumist kergelt loputada. Kuigi, nagu USA Tarbijauuringute keskuse raport äsja teada andis, pole sellel tegevusel tegelikult mingit mõtet.

Esiteks ei aita selline eelloputus nõusid paremini puhtaks pesta. Masina tööd ei lihtsusta säärane teguviis kuidagi.
Kui tahad nõusid ainult käsitsi pesta, peaks masinaga võrdväärse tulemuse saamiseks pesema neid temperatuuril, mida meie käed ei talu. Rääkimata sellest, et nõudepesukäsn kihab bakteritest. 

Teiseks ja peamiseks põhjuseks on aga see: käsitsipesu kulutab märksa rohkem vett kui masin. See pole kuigi keskkonnasõbralik teguviis. Kõige rohkem vett kulub aga siis, kui loputad nõud esmalt käsitsi ja pesed siis masinaga üle. 

Kui su kodus nõudepesumasinat pole, aga siiski keskkonnasõbralikumalt käituda tahad, peaksid käsitsi pesemiseks panema äravoolu ette korgi, täitma seejärel kraanikausi kuuma veega, pesema nõud selles seisvas vees ja siis loputusveega üle uhama. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles