«Aedniku aabits»: lihtne looduslik vahend, millega aiakahjureid tõrjuda

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus «Aedniku aabits» räägib aiakahjurite tõrjest - tänavune kevad on olnud kahjuritele erakordselt soodne, erilist laastamistööd on nad teinud köögiviljaaias, kuid hävitatakse ka rooside ja teiste ilutaimede noori mahlakaid võrsed.

 Nende arvukuse vähendamiseks ei pea tingimata kasutama keemilisi taimekaitsevahendeid, vaid mõistlik on toimetada looduslikega. Nende valmistamiseks on mitmeid viise - tehakse leotisi, taimeteesid, kääritisi. Kõik nad toimivad samal põhimõttel - tugevdavad taime, väetades seda ja samas petavad lendavate kahjurite lõhnataju.

Kõige kiirem ja lihtsam on ekstrakti valmistamine. Selleks võetakse kolm osa vett ja üks osa taimi. Hästi aitavad kahjureid tõrjuda puju, koirohi, kõrvenõges, osi, raudrohi. Neil kõigil on spetsiifiline lõhn, mis putukatele ei meeldi. Taimed lõigatakse kääridega väikesteks tükkideks, lisatakse vesi ja kleepuvuse soodustamiseks veidi rohelist seepi. Näiteks kolme liitri vee kohta kulub kaks supilusikatäit rohelist seepi. Sellist segu võib hakata kasutama kas kohe peale valmistamist või lasta seista paar-kolm tundi.

Millal on pritsimiseks parim aeg ja kui sageli seda teha, selgub saates «Aedniku aabits» täna kell 20 Kanal11-s ja laupäeval kell 10.10 Kanal2-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles