10 kõige kõhedamat koduga seotud ebausku

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpäeva viimased kümme minutit tuleb kasutada mõistlikult.
Tööpäeva viimased kümme minutit tuleb kasutada mõistlikult. Foto: www.flickr.com

Kuigi avalikult paljud oma ebausku tunnistada ei taha, sätib suur osa  meist oma kodu ikkagi vastavalt väga levinud ebausutõdedele, kusjuures paljud neist on päris kõhedusttekitavad.

Paljud sellised uskumused on sadu aastaid vanad ja kandunud meiega kaasa põlvest põlve. Kuigi tänapäeval teame terve mõistusega võttes, et need kollijutud ei saa paika pidada, usuvad inimesed neid sügaval südames sageli siiski endiselt ning üritavad teha kõike, et halba saatust vältida.

Peeglid röövivad su hinge

Kõik teavad, et peegli lõhkumine toob seitse aastat halba õnne, aga suur osa meist usub, et peeglil on võime varastada inimhingi. Seepärast ei tohiks peeglit paigutada nii, et voodis olles enda peegelpilti näed, ega nii, et kaks peeglit paiknevad ruumis teineteise vastas.

Tühjad kiiktoolid

Vana Iiri uskumus räägib, et tühjad kiiktoolid meelitavad ligi kurjasid hingesid, kes tahavad perele halba. Seepärast ei tohiks tool kunagi päris tühjana seista. 

Vaid üks välisuks

Usutakse, et parim on, kui kodul on vaid üks välisuks või kui neid on ka rohkem, tuleks koju naastes  siseneda siiski samast uksest, millest väljusid. Vastasel juhul tabab sind ebaõnn.

Voodist väljumine

Kui sa ei taha oma head õnne rikkuda, peaksid voodist  väljuma  samalt poolt, kust voodisse heitsid.

Vihmavarjud kinni!

Kui avad vihmavarju tubastes tingimustes, solvad oma kodu kaitseingleid, räägib 18. sajandist pärit uskumus. Toas avatud  vihmavari meelitab ligi metafoorilise vihma ja rikub pereõnne. 

Vana hari jäta maha

Kui vahetad kodu, ära  võta eelmisest kodust  põrandaharja kaasa - see toob halba õnne. Või kui pead tingimata vana harja kasutama, pühi esmalt midagi õuest tuppa, mitte vastupidi. Nii hoiad hea õnne ikka oma katuse all.

Väldi redeleid!

Paljud teavad, et seina najale toetatud redeli alt läbi ei tohi minna, vähesed teavad aga, miks see nii on. Tegemist on ristiusust pärineva uskumusega: seinale toetatud redel moodustab justkui kolmnurga, mis sarnaneb Püha Kolmainuga. Redeli alt läbikõndimine lõhub kolmnurga ja toob halba õnne. 

Ära jäta kella unarusse

Kõik katkised kellad majapidamises tuleb ruttu parandada. Sest kui pealtnäha katkine kell peaks järsku iseenesest tööle hakkama, tähendab see perele tohutut halba õnne, reeglina suisa surma.

Milliseid ebausutõdesid usud sina? Kas pead neid silmas oma kodu sisustamisel ja koduse elu korraldamisel?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles