8 aiakaunitari, mis sügisel õiteiluga rõõmustavad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aster, ilus lill.
Aster, ilus lill. Foto: Urmas Kirotar

Missugused püsikud rõõmustavad meid sügisel oma õiteiluga?

1. Astrid

No muidugi! Mis sügis see ilma astriteta on, eks - nende värvirõõmsaid õied rõõmustavad meid ka siis, kui soojad suvepäevad vaid mäletuseks kipuvad jääma. Näiteks aster novi-belgii 'White Ladies' suudab pidada päris madalatele temperatuuridele.

2. Viltune kilpkonnalill

Õitseb alates augustist kuni külmadeni, eelistab päikeselist kuni poolvarjulist ning niiskemapoolset huumusrikast sügavalt haritud kasvukohta.

3. Krüsanteem

Kaunid krüsanteemid on Hiina ja Jaapani kultuuris kõrges hinnas - usuti, et just nende õied on elujõu allikaks. Kollased krüsanteemid sümboliseerivad õnne ja optimismi. Krüsanteemid on Eestimaa aedadeski ühed kaunimad sügislilled, mida talvel siiski katta tuleks, kuid paremini tunneks taim end talvel ilmselt kasvuhoones või jahedas ruumis (näiteks verandal).

4. Vesikanep

Vesikanep ei ole pinnase suhtes nõudlik, kuid eelistab parasniisket kuni niisket rohke huumusesisaldusega mulda, mis pole liiga happeline ja päikeselist kuni poolvarjulist kasvukohta. Õitseb juulist septembrini.

5. Aedvaak

Kaunite kollaste õitega vähenõudlik aedvaak pole mitte ainult ilus, vaid ka kasulik taim: see on iidsetest aegadest olnud üks parimaid ravimtaimi, millest tehtud ravitee või -salv aitab paljude haiguste vastu.

6. Päikesesilm

Päikesesilm (Heliopsis), ka ebapäevalilleks kutsutu, on hästi vastupidav taim, mis rõõmustab meid oma kuldkollaste õitega juulis-augustis.

7. Kukehari

Kukehari on tänuväärne taim - ta on püsik, mis ilus ka pärast külmade tulekut. Kukeharjad vajavad vähe hoolt, õitsema lähevad septembrikuus, olles ühed hilisemad õitsejad.

8. Kuldvits

Vastupidav ja vähenõudlik kuldvits rõõmustab samuti pika õitseajaga, eelistab rikkalikuks õitsemiseks aga päikeselist kasvukohta.

(Allikad: AboutHome, Aiasõber.ee, Garden.ee, Talvi ja Mati aiablogi)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles