Kurb tõde: tükiseep kaob meie kodudest (3)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tükiseep.
Tükiseep. Foto: www.flickr.com

Selgub, et meie kodudest on lähiajal kadumas selline harjumuspärane hügieenivahend nagu tükiseep. Ja seda üsna kummalisel põhjusel.

Nimelt selgus ameeriklaste seas läbiviidud uuringus, et noored täiskasvanud ehk inimesed vanuses 18-24 aastat, leiavad, et tükiseep on bakteritest saastunud, ja eelistavad seepärast osta poest pigem vedelseepi, vahendab TreeHugger. 

Samuti selgub ameeriklaste vastavast statistikast, et kui vedelseepi müüakse üha rohkem ja see äri muudkui õitseb, siis tükiseebi müüginumbrid langevad aina. Peamise põhjusena, miks see ostmata jäetakse, tuuakse välja just bakterid: seda usub tervelt 60 protsenti küsitlusele vastanud 18-24aastastest tarbijatest. Kuid ka 31 protsenti üle 65aastasi tarbijaid arvab sama. Teine suur põhjus on tarbijate hinnangul see, et tükiseep on lihtsalt ebamugavam kasutada. 

Kas need põhjused on arvestatavad? Jah, kindlasti on vedelseep kasutamiseks muavam, kuid siinkohal tasuks mõelda, kui palju jäätmeid me toodame, kui kasutame kõike plastpudelis. Tükiseebi paberpakend saastab loodust kindlasti vähem kui vedelseebist järele jäänud pudel.

Mis puudutab baktereid, siis vastavasisulised katsed on tõestanud, et ka bakteritest täiesti saastunud seebiga käte pesemisel ei kandu bakterid edasi. Seega pole tüki- ja vedelseebil ses osas mingeid erinevusi.

Kas tead veel mingeid harjumuspäraseid majapidamistarbeid, mis meie kodudest tasapisi kadumas on? Millised need on ja miks nad kaovad? Kommenteeri või kirjuta oma tähelepanekutest aadressile kodu@postimees.ee .

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles