Ettevaatust: kodus hõljuv tolm on tervisele märksa ohtlikum kui seni arvatud

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolmuimeja.
Tolmuimeja. Foto: www.flickr.com

Siiani arvati, et liigne tolm võib põhjustada astmat ja allergiaid, kuid nüüd on selgunud, et tolmupühkimise unarusse jätmine võib tervist märksa karmimalt laastada.

Neid, kellele väga meeldib regulaarselt tolmu võtta, on üsna vähe. Selgub aga, et tervise huvides tuleks seda siiski teha: nimelt sisaldab tolm suurel hulgal tervisele kahjulikke ftalaate, vahendab Daily Mail. Muude haiguste seas võib pidevalt tolmuses kodus elamine põhjustada viljakusprobleeme, sealhulgas varajast menopausi, ja isegi kasvajaid. 

Tolmu sisse satuvad need ained plastkarpide, juukselakkide, kosmeetikumide ja muu taolise tõttu, mille koostises ftalaate leidub. See lendub tubasesse õhku, langeb tolmu sisse ja ohustab sedasi inimest.

George Washingtoni ülikooli teadlased leidsid, et tolmus sisaldub kümneid kahjulikke kemikaale. Kõige ohustatumad on väikesed lapsed, kes roomavad ja mängivad põrandal ning panevad käsi endale suhu. 

Parim võimalus oma peret kaitsta on alustada sellest, et vältida tooteid, mis kahjulikke aineid sisaldavad: eelistada naturaalseid materjale, kasutada vähem kodukeemiat, eelistada plastikust säilituskarpidele klaasi ja nii edasi. 
Kindlasti peaks regulaarselt tolmu pühkima (vajalik on tugeva võimsusega tolmuimeja, harjast ei piisa) ja jälgima, et pereliikmed pidevalt tolmuga kokku ei puutuks ning regulaarselt oma käsi peseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles