Fotod: Kalamajja kerkivad ameerikalikud kodud

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamistuba.
Magamistuba. Foto: Endover

Volta kvartalis valmisid esimesed New Yorgi tööstusarhitektuurist inspireeritud korterid. Aadressil Tööstuse 47B sel aastal valmiv 6-korruseline unikaalsete katuseterrassidega eluhoone 47B Loftid toob Kalamaja pargi ja Noblessneri sadama lähedusse kõrgete lagedega loft-tüüpi korterid.

Volta kvartalil ja selle ümbrusel on Endover Kinnisvara juhatuse esimehe Robert Laua hinnangul tugevaid eeldusi saada Tallinna menukaimaks elurajooniks. «Eestlane hindab merelähedust ning rohelist elukeskkonda, mis ei oleks töökohast ehk kesklinnast kuigi kaugel. See piirkond saab olema arhitektuurselt omanäoline ja avara planeeringuga, kus autoliiklust hoitakse kvartali äärealadel ning parkimine viiakse maa alla. Läheduses hiljuti valminud Kalaranna tänava pikenduse lõpp-punkt ühendab Põhja-Tallinna mugavalt kesklinnaga, viies liikluse Tööstuse tänavalt ära,» räägib Laud.

Foto: Endover
Foto: Endover

«47B Loftid on suunatud eelkõige kultuurilembestele ja arhitektuuri hindavatele inimestele, kes otsivad kodust midagi enamat kui lihtsalt ööbimispaika,» ütleb Laud. «Kogu Volta kvartalit ja seda ümbritsevat piirkonda iseloomustab tulevikku vaatav perspektiiv – industriaalse atmosfääriga korterid on isikupärased ning hinnatud ka aastakümnete möödudes.»

«Korteritesse toovad rohkelt valgust maast laeni aknad, ligi kolme meetri kõrgused laed ning klaasist vaheseinad. Stiilipuhtuse hoidmisele aitab kaasa ka põrandasoojendus – nii ei pea sisekujunduselementidega radiaatoreid peitma. Mainimata ei saa jätta kvaliteetset siseviimistluse valikut, mille hulka kuulub näiteks tiigipuust vannitoa põrand,» räägib sisearhitekt Helen Kolks.

Foto: Endover
Foto: Endover

Sisearhitektile oli juba interjööri looma hakates selge, et tahab teha kodu mitte ainult head elukeskkonda hindavale, vaid ka kunstist lugupidavale inimesele. «Seetõttu sai näidiskorterite üldisele must-valgele koloriidile aktsendiks tellitud Eestis käsitööna valminud voodid ja diivanid, mis sobivad suurepärastelt kokku NORR11toolide ja laudadega,» ütleb Helen Kolks. «Erilist rõhku pandi disainvalgustitele, millest silmapaistvaim on kuldne FLOSi lühter. Kunstnik Andro Kööpi loodud suuremad ja väiksemad värvilaigud seintel täiendavad ideaalselt korterite elegantset ja lihtsat olemust. Söögilaual uhkeldavad imelised Nüüd Ceramics nõud ja vaasid.»

Foto: Endover

«Korterite newyorgiliku meeleoluga interjööris segunevad praktilisus, elegants ja kõige kuumemad sisearhitektuuri trendid,» lisab Helen Kolks. «See on kodu kosmopoliidile, kes on palju rännanud. Siia kolib inimene, kes oskab hinnata siinse elukeskkonna ja arhitektuurikunsti väärtust – ta teab täpselt, mida tahab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles