Mobiiltelefonide äratuskelladena kasutamine tuleks lõpetada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon magamistoas.
Nutitelefon magamistoas. Foto: SCANPIX

Kuigi tundub kahtlemata mugav oma nutitelefon magamistuppa viia ja seda seal äratuskellana kasutada, võiks tegelikult sellise tegevuse lõpetada. 

Miks? Selleks on mitmeid põhjuseid ja vahest saad kindlasti aru siis, kui proovid minna tagasi traditsioonilisele äratuskellale. 

Kui võtad telefoni endaga magamistuppa, veedad sa suure tõenäosusega viimased hetked enne uinumist ninapidi telefonis. See helendava ekraani põrnitsemine aga rikub ööune kvaliteeti: tegelikult tuleks igasugustest ekraanidest hoiduda juba tund, minimaalselt aga veerand tundi enne magaminekut. Seega uinumiseni telefoni passimine  kindlasti hästi ei mõju. 

Aeg enne uinumist peaks kuuluma kas sulle endale, kui elad üksi, või sinule ja su partnerile. Rääkige juttu, nautige teineteise lähedust. Kahekesi voodis kumbki oma telefoniekraani põrnitsemas pole päris kindlasti õige viis veeta hetki enne uinumist. 

Kui hommikul öökapilt sind äratava telefoni haarad, ei piirdu sa ilmaski vaid äratuse väljalülitamisega. Sa vaatad sotsiaalmeediasse, loed meile, ja juba ongi su päev infomüra täis ja närviline. Võta endale hommikul aega ja tegele veebis toimuvaga alles siis, kui kõik hommikused toimetused on tehtud. 

Kui telefon öökapil ootab, on seda lihtne kasutada igavuse peletamiseks siis, kui uni öösel mingil põhjusel häiritud peaks olema. Telefonist uudiste lugemine või mängude mängimine äratab sind aga ainult veel rohkem üles ja lõpptulemusena oled üleval palju kauem kui oleksid siis, kui prooviksid kohe edasi magada. 

Kas sina kasutad telefoni äratuskellana? Kas piirdud rangelt ainult äratuse sisse- ja väljalülitamisega või röövib telefon magamistoas märksa suurema osa sinu ajast? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles