Sel aastal tasuks tuppa tuua hoopis teistmoodi jõulupuu

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuusk.
Jõulukuusk. Foto: www.flickr.com

Kui tunned, et tänavu ei tahaks toanurka seisma suurt lahmakat puud, mis terve elamise okkaid täis puistab, on võimalusi teisigi. 

Potis kasvavad jõulupuud koguvad iga aastaga aina enam populaarsust. Nende kasuks võrreldes lõigatud jõulupuuga räägib see, et nad peavad kauem vastu – potijõulupuu võib julgelt koju tuua juba esimesel advendil ja õige hoolduse korral peab ta ilusti kolmekuningapäevani vastu, ütleb aianduskeskuse Hansaplant tootegrupijuht Jane Pärnalaas.

Lisaks sellele on potipuud lihtne hooldada ja paigaldada ning sageli on potijõulupuudena saada ka selliseid sorte, mida lõigatud jõulupuudena ei ole. Tihti kasutatakse potijõulupuid ka terrasside ja sissepääsutreppide ehtimiseks.

Potijõulupuud.
Potijõulupuud. Foto: Hansaplant

Potijõulupuude peamised hooldusnipid:

  • Lase enne jõulupuu tuppa toomist puul koridoris või garaažis vaikselt üles sulada.
  • Esimestel päevadel joob puu palju vett. Jälgida, et vett jätkuks alati. Kasuks tuleb ka okaste piserdamine veega.
  • Hoia jõulupuu küttekehadest eemal.
  • Võimalusel vali jõulupuule valge ja jahe ruum, see aitab vältida puu kasvama minekut ja okaste pudenemist.

Kas potijõulupuu saab pärast jõule õue istutada?

Potijõulupuu ei ole enamasti siiski istik ja on mõeldud üksnes jõuludeks. Potijõulupuid on kahte sorti: raiutud juurtega puud ja potis kasvanud taimed. Esimese variandi puhul raiutakse põl­lul kasvaval puul juured tüve lähedalt läbi ehk puu lõigatakse pinnasest välja ning istutatakse jõulude tarbeks potti. Tänu osaliselt säilinud põhijuurtele omastab puu paremini kastmisvett kui lõigatud puu, aga tema juured on rikutud.

Teise variandi puhul on tegemist potis kasvanud taimega, mille juuresüsteem on istiku kvaliteediga. See on kvaliteetseim potijõulupuu variant ja püsib ka osalise juurega puust kauem ilusam ning võib õige hoolitsuse korral hiljem aias kasvama minna. Tähele tuleb panna, et potis juurdunud jõulupuud armastavad talvel külma, mitte sooja. Pikalt toasoojas hoidmine viib neil talverežiimi segamini ja taim hakkab talvel kasvusid ajama. Sel juhul võib ka talvekindel kuusk olla värskete roheliste kasvudega külmaõrn ja enam teda õue viia ei saa. Kui potiga jõulupuud soovitakse hiljem aeda istutada, võiks ta talvel tuppa tuua maksimaalselt üheks nädalaks, selle aja jooksul ei jõua veel puu talveunest ärgata ja tema talvitamisrežiim ei lähe segamini. Et teada saada, kas puu on potis juurdunud või mitte, pöördu kindlasti klienditeenindaja poole.

Maksimaalselt nädal aega toas olnud potipuu võib peale jõule sulailmaga õue viia vaid juhul kui noori helerohelisi kasve pole tekkinud ja jõulupuu näib terve. Hästi sobib ka nullilähedaste plusskraadidega rohke valgusega ruum – näiteks veranda, kinnine terrass või külmkasvuhoone, kus potikuuske võib edasi kastes hoida kevadeni, kuni muld väljas tahenenud ja puu juba õigele kasvukohale istutada saab. Õues kaeva sulanud maapinna korral potikuusk koos potiga mulda, puud rõdul hoides mähi pott pakasekaitsekangasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles