Nõme külaline: nii rikud kindlasti läbisaamise oma võõrustajaga

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pühadeaeg on saabumas ja ees seisavad mitmed külaskäigud pere ja sõprade juurde. Nii on paras aeg üle korrata, kuidas käituda,  et oma võõrustajaga edaspidigi hästi läbi saada.

Vannitoaetiketi eiramine

Külas olles pole sobilik tundideks teiste inimeste vannituba hõivata, et seal põhjalikke iluprotseduure teha. Selliste asjade koht on kodus. Kui võõrustajal on mitu vannituba, küsi, millist kasutada. Pere magamistubade juures olev pesemisruum on enamasti isiklikum ja külalised sinna väga oodatud pole.

Segaduse maha jätmine

Isegi, kui sa oma kodus jätad nõud ja riided vedelema, ära seda külas viibides palun tee. Sedasi kohtled oma võõrustajat sisuliselt teenijana ja seda su armas sõber või pereliige ju sulle ometi ei ole.

Passiiv-agressiivne  koristamine

Ükskõik, kui lähedase inimese juures sa ka ei viibiks, palumata koristama hakata teiste kodus ei tohi. See on ebaviisakas ja annab võõrustajale mõista, et pead teda räpaseks inimeseks. Kui võõrustaja ise koristama asub, võid kindlasti end appi pakkuda, aga ise ära seda kindlasti algata.

Liiga vara kohale jõudmine

Kui sind on kutsutud külla kella seitsmeks, pole mitte kuidagi õigustatud kella viieks kohale jõudmine. Paar viimast tundi enne külaliste  saabumist on kõige kiiremad ja närvilisemad, nii et palun arvesta sellega.

Voodi tegemata jätmine

See on väike asi, aga just seepärast pole ühtegi vabandust, miks sa võiksid voodi tegemata jätta. Segamini jäetud voodi on sama ebaviisakas kui mustade nõude vedelema jätmine. Sa ei ole hotellis!

Ringinuuskimine

Kapiuste ja -sahtlite avamine ja võõrustaja isklikes asjades tuhnimine pole mitte kuidagi põhjendatud, õigustatud või lubatud.

Toitumispiirangutest rääkimata jätmine

Ükskõik, kas sa oled taimetoitlane või esineb sul mõni toidutalumatus, võõrustajale tuleb sellest teada anda enne küllaminekut. Tema jaoks on väga ebamugav, kui ta alles pärast su kohalejõudmist teada saab, et sa ei saa midagi tema valmistatud toitudest süüa. Pea aga meeles, et toitumispiirangute alla ei kuulu näiteks see, et sulle ei maitse sibul - see on su isiklik asi.

Omaettehoidmine

Võõrustaja jaoks on väga kummaline, kui sa  justkui küll lähed talle külla, aga pole absoluutselt huvitatud tema või ta perega suhtlemisest. See paneb võõrustaja ebamugavasse olukorda, kus ta ei tea, kas ta on sind kuidagi pahandanud või solvanud või on sul muid probleeme.

Pidev vaterdamine

Ka vastupidine olukord pole kuigi meeldiv: sa ei pea iga vaikusehetke oma jutuvadaga täitma. Lase pererahval korraks ka hinge tõmmata ja püüa olla mõõdukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles