Lugeja küsib: kas potikuuse tohib pärast jõule aeda istutada

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Potijõulupuud.
Potijõulupuud. Foto: www.flickr.com

Sa tõid sellel aastal tavalise kuusepuu asemel tuppa hoopis potijõulupuu, kuid ei tea, kas selle tohib pärast jõule aeda istutada? Aiandusekspert annab nõu. 

Hansaplanti tootegrupijuhi Jane Pärnalaasi sõnul on potijõulupuu mõeldud enamasti vaid jõuludeks. «Potijõulupuid on kaht sorti: raiutud juurtega puud ja potis kasvanud taimed. Esimese variandi puhul raiutakse põllul kasvaval puul juured tüve lähedalt läbi ehk puu lõigatakse pinnasest välja ning istutatakse jõulude tarbeks potti. Tänu osaliselt säilinud põhijuurtele omastab puu paremini kastmisvett kui lõigatud puu, aga tema juured on rikutud,» selgitab aiandusspetsialist.

Teise variandi puhul on Pärnalaasi sõnul tegemist potis kasvanud taimega, mille juuresüsteem on istiku kvaliteediga. «See on kvaliteetsem potijõulupuu variant ja püsib ka osalise juurega puust kauem ilusam ning võib õige hoolitsuse korral hiljem aias kasvama minna,» kinnitab ta.

Kasvudega potijõulupuud ei tasu õue viia

Arvestada tuleb aga sellega, et potis juurdunud jõulupuud armastavad talvel külma, mitte sooja. «Pikalt toasoojas hoidmine viib neil talverežiimi segamini ja taim hakkab talvel kasvusid ajama. Sel juhul võib ka talvekindel kuusk olla värskete roheliste kasvudega külmaõrn ja enam teda õue viia ei saa,» räägib aianduskeskuse tootegrupijuht.

Kui potiga jõulupuud soovitakse hiljem aeda istutada, tuleks naise sõnul potijõulupuu talvel tuppa tuua maksimaalselt üheks nädalaks. «Selle aja jooksul ei jõua veel puu talveunest ärgata ja tema talvitamisrežiim ei lähe segamini. Et teada saada, kas puu on potis juurdunud või mitte, soovitab Pärnalaas pöörduda jõulupuu ostmisel näiteks klienditeenindaja poole.

Maksimaalselt nädal aega toas olnud potipuu võib tema sõnul peale jõule sulailmaga õue viia vaid juhul kui noori helerohelisi kasve pole tekkinud ja jõulupuu näib terve. Hästi sobib ka nullilähedaste plusskraadidega rohke valgusega ruum – näiteks veranda, kinnine terrass või külmkasvuhoone, kus potikuuske võib edasi kastes hoida kevadeni, kuni muld väljas tahenenud ja puu juba õigele kasvukohale istutada saab. Jõulupuu tuleks Pärnalaasi soovitusel istutada sulanud maapinda koos potiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles