Lugeja küsib: kas kaasomandis olevat korterit on mõistlik osta?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja. Pilt on illustratiivne.
Kortermaja. Pilt on illustratiivne. Foto: KV.EE

Tänapäeval on enamik korteritest müügil korteriomanditena, kuid vahel harva tuleb ette ka seda, et müüakse kaasomandis olevaid kortereid. Maakler räägib, mida peaks kaasomandis oleva korteri kohta teadma. 

Uus Maa kinnisvarabüroo juhatuse liikme, elamispindade tegevjuhi ja kutselise maakleri Eve Soppe sõnul tuleb kaasomandi puhul arvestada sellega, et ühel asjal on mitu omanikku. «Kaasomand on ühisasi ja sellepärast lepitakse kaasomandi ostu korral kokku notariaalne kasutuskord,» selgitab Soppe.

Maakleri sõnul on kaasomandi ja korteriomandi üheks suurimaks vaheks see, et kaasomandi võõrandamisel on teistel kaasomanikel ostueesõigus kahe kuu jooksul, välja arvatud juhul kui võõrandatakse lähisugulastele. 

Naise sõnul on keeruline kaasomandis oleva maja puhul võtta näiteks remonditöid. «Kui on tegemist 100% kaasomandis oleva majaga, siis ei saa kaasomandis olevate korterite puhul moodustada näiteks korteriühistut,» selgitab Soppe. Kui kaasomandis olevas majas soovitakse näiteks suuremaid remonditöid teha, siis peab Soppe sõnul nõus olema suurem osa omanikest. «Korteriühistu eeliseks on see, et sellisteks töödeks on vaja enam kui 50% omanike nõusolekut,» selgitab ta. 

Kaasomandi puhul on veel teisigi pealtnäha veidraid iseärasusi. «Juriidiliselt ei saa kaasomandis olla näiteks kaht kööki. Ehituslikult ei nõuta kaasomandis olevate pindade vahele ka tuletõkketsooni,» selgitab Soppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles