Eesti mees valmistas lammutatud maja palkidest võimsa voodi

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voodi valmistamine.
Voodi valmistamine. Foto: Erakogu

Kui paarsada aastat vana maja lammutada tuleb, on kahju selle ehitamiseks kasutatud palke niisama raisku lasta. Hakkaja eesti mees kasutas osa neist voodi meisterdamiseks.

«Voodi valmistamiseks on kasutatud lammutamisele läinud hoone palke. Maja oli ehitatud 1926. aastal ning mõninga arvutamise järel võib oletada, et palkmaterjal ise võib olla ligi paarisaja aasta vanune. Et valmistamise protsess ka endale huvitav ning väljakutset pakkuv oleks, oli eesmärgiks lahendada konstruktsioon nii, et voodi osadeks võtmine oleks võimalikult lihtne ning kinnitusdetailid oleksid osa voodi disainist. Üksjagu ettevõtmist oli vanamaterjali töötlemisega. Hoone palgid olid tihedalt väikeseid naelu täis löödud ning lisaks oli üks külg kaetud krohvijääkidega. Täpselt sellised materjalid, mida kergekäeliselt sae- või höövlitera ette ei säti. Seega ei pruugi vana palkmaterjali taaskasutamine olla majanduslikult alati kõige mõistlikum valik ja tohutust säästmisest siin rääkida ei saa.
Aga miks siis selline töö üldse ette võtta? Ehk tuleb põhjusi otsida sellesama hoone ehitamise ajast, ehk isegi kaugemalt. Aeg annab väärtuse, mis antud juhul kaalus üle kogu selle lisatöö, mis materjali taaskasutatavaks tegemiseks oli tarvis ette võtta,» kirjutab võimsa voodi valmis ehitanud Alo. 

Voodi enne viimistlemist.
Voodi enne viimistlemist. Foto: Erakogu
Voodi pärast viimistlemist.
Voodi pärast viimistlemist. Foto: Erakogu

Meie kiidame nii lõpptulemust kui ka taaskasutust ja soovi säilitada mingilgi kujul esivanemate kätetööd. Alo tegemiste kohta leiab rohkem infot tema leheküljelt. 

Oled samuti midagi põnevat oma kätega valmis meisterdanud, kodus ilusa remondi teinud või suisa perele maja ehitanud? Saada meile sellest lühikirjeldusega pilte aadressil anna-liisa.mets@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles