Kasulik teada: ere kevadpäike võib hävitada koduaias olevad taimed

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor elupuuhekk
Noor elupuuhekk Foto: Kärt-Britt Kokk

Kevad läheneb ja päikest on sellepärast näha üha rohkem. Tasub aga teada, et kevadpäike võib paljudele taimedele saatuslikuks saada. 

Päikesepaisteliste ilmadega soojendab päike okkaid ja lehti ning vesi hakkab nende pinnalt auruma. Kiirgust võimendab erevalge lumi, kust kiired tagasi peegelduvad. Kuna maa on külmunud ja juured ei saa sealt vett kätte, siis saavad okkad ja lehed põletada ning kuivavad. Võrasse jäävad mitmeks aastaks koledad pruunid laigud. Juhul kui päikesepõletus on väga tugev, võib taim isegi hukkuda.

Selleks, et seda vältida, tuleks osa taimi katta varjutuskangaga. Varjutuskangaga tuleb kindlasti katta näiteks igihaljad rododendronid, pukspuud ja ebaküpressid, Kanada kuused Conica, Alberta, Globe, ida-elupuu ja hariliku elupuu sordid, kadakad, jugapuud ja mõni kiviktaimla taim nagu kivirik, ibeeris ja liivatee.

Paaril istutusjärgsel aastal tahavad varjutamist ka okaspuud, sest noorte puude juurestik on pinnapealne ja külmub kergesti läbi. Esimesel kahel kevadel peale istutamist tuleb ka elupuuhekk varjutuskangaga katta.

Varjutamist ei vaja harilik kuusk ja mänd. Samuti ei vaja varjutamist heitlehised rododendronid, kuna nad heidavad sügisel lehed maha ega karda varakevadist päikest.

Kõige lihtsam on varjutamiseks kasutada spetsiaalset varjutuskangast. Mitte mingil juhul ei tohi puid katta katteloori või kilega. Kui päike valgele loorile peale paistab, siis see hoopis võimendab põletust.

Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles