Tee ise: lihtne ja väga soodne taimeriiul

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Taimede ettekasvatamiseks mõeldud riiulid võivad poes hingehinda maksta, ometi on säärast ise kodus väga lihtne teha. 

Täpselt sellise töö võttiski ette blogija Agnes, sest taimede ettekasvatamiseks on tema majapidamises sobilik vaid üks aknalaud. Et sinna võimalikult palju taimi ära mahutada, tuli leida mitmekorruselise riiuli lahendus. Kõige mõistlikum näis selle tegemine ise ette võtta. 

Foto: Erakogu

Riiuli ehitamiseks said ära kasutatud kõikvõimalikud puidujäägid, mida Agnese  järk-järgult remonditavas kodus ikka leidub. Kui sääraseid jääke pole, leiab materjali kindlasti ehitus- või puidupoest.

Ehitamiseks läheb vaja:

  • 2-3cm x 2-3cm liiste (sellest mõõdust väiksematega jääb riiul liiga nõrk, palju suurematega liiga rohmakas). 4 pikemat liistu riiuli jalgadeks ja konkreetse riiuli puhul 4 lühikest juppi riiulilaudu hoidma (kui ehitada kõrgem ja näiteks kolmekordne, siis on vaja ka lühikesi juppe rohkem võtta).
  • Riiuli pikkuseid laudu/plaate vms. Selle riiuli jaoks kasutati ära ehitusest alles jäänud põrandalauad. Need sobisid laiuselt ilma saagimata (alla laiuseks 3 lauda, ülemisele riiulile 2). Hea olekski võtta võimalikult valmis materjal, et endal minimaalselt tööd oleks). 
  • Kruve, puuri, akutrelli.
  • Soovi korral värvi ja pintslit.
Foto: Erakogu

Edasi tuleb pulkadest teha A-kujulised raamid ja paigaldada neile riiuli toestamiseks mõeldud pulki nii palju, kui palju riiulilaudu on plaanis riiulile paigutada. Seejärel tuleb panna paika riiulilauad ja kogu kupatus üle värvida.

Kui taimed ette valmis kasvatatud ja riiul tühjaks jääb, saab selle kasutusele võtta lilleriiulina. 

Rohkem infot leiab  SIIT! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles