Fotod: Hispaania arhitekt rajas vanasse tsemenditehasesse lummava kodu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kui arhitekt Ricardo Bofill seda mahajäetud tsemeditehast rohkem kui 40 aastat tagasi nägi, teadis ta kohe, et tahab rajada sinna endale kodu. Tänaseks päevaks on hoone peaaegu valmis ja lõpptulemus on tõeliselt muljetavaldav. 

Tsemenditehas asub Hispaanias Barcelona lähistel. Kui Bofill 1973. aastal ehitise potentsiaali märkas, oli tehas tema õnneks juba tegevuse lõpetanud, kirjutab Bored Panda.

Noor arhitekt ostis tehase koos selle juurde kuuluva maaga ära ning alustas renoveerimistöid. Ta pani hoonele nimeks La fábrica ehk tehas. 

Kuna hoone oli seisnud juba mõnda aega mahajäetuna, oli see üsna halvas seisukorras. Bofilli lummas aga tehase lihtne ja askeetlik välimus ning ta otsustas väljakutse sellest hoolimata vastu võtta. 

Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com

Bofilli eesmärgiks oli säilitada võimalikult palju hoone algupära. Konstruktsioonitöödele kulus aega umbes poolteist aastat. Selleks, et 3000-ruutmeetrine hoone ja seda ümbritsev maa-ala aga lõplikult viimistletud ja möbleeritud saaks, kulus mitukümmend aastat. 

Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com

Tänaseks on Bofilli kodu valmis. See koosneb mitmest osast: stuudiost ja kontorist, näituse- ja konverentsiruumidest, mehe eluruumidest ja külalistele mõeldud tubadest, siseaedadest jne. 

Ruumide sisekujundus on üsna minimalistlik. Materjalidest domineerivad tsement, tellis ja puit.

Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com

Hoone eripäraks on avarad ja kõrgete lagedega ruumid. 

Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com
Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com

Hoonekompleksis on ka hulgaliselt pisikesi siseaedu.  

Foto:
Foto: Foto: Ekraanitõmmis videost
Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com
Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com

Vaata videost tehasehoonet lähemalt! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles