Naudi hubast koosviibimist sõpradega talveaias iga ilmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: A-Profiil

Eesti heitlike ilmade tõttu võidavad järjest rohkem populaarsust talveaiad, kus iga ilmaga värsket õhku hingata ja hubaselt aega veeta.

«Eesti heitlike ilmade juures leiab avatud terrass suvel järjest vähem kasutust ja väga tüütu on kogu aeg vihma või päikese eest aiamööblit katta, et see kauem säiliks,» põhjendab 5. aprillil algaval ehitusmessil Eesti Ehitab 2017 talveaedasid tutvustav Malmerk Klaasium OÜ arendusjuht Maris Prisko valikut talveaia kasuks. «Eriti praktiline on talveaed suvel, mil õhtud on valgemad ja soovime aina rohkem toast õue saada. Kasvata taimi, einesta perega või võõrusta külalisi – värske, puhas ja mõnusalt sisustatud talveaed loob juurde kasulikku ruumi ning hulgaliselt lisavõimalusi.»

Tehvo Liiv ja Tever Liiv firmast A-Profiil OÜ tõdevad, et meie kliimas on peaaegu alati üks järgmistest ebameeldivatest faktoritest: külm, sääsed, tuul, vihm. «Need kõik probleemid saavad aga meie talveaedadega lahendatud. Väga levinud on ka soojuskiirgurite kasutamine talveaedades, eriti just jahedate ilmade või hilisõhtuste tundide korral,» tõdevad Tehvo ja Tever Liiv, kes on oma firma talveaedadega samuti Eesti Ehitab 2017 messil väljas.

Talveaias saab kevadel soovi korral ette kasvatada taimi, kolida sinna juba esimestel päikeselistel kevadpäevadel kodukontori, ja kindlasti nautida sõpradega ja perega koosolemist ka neil suvepäevadel ja -õhtutel, mis ei juhtu olema just kõige sajuvabamad.

Piiramatud kasutusvõimalused

Talveaia kasutamise võimalused on praktiliselt piiramatud. Seal saab grillida ning seltskonnaga hubaselt ja mõnusalt värskes õhus istuda. «Lisaks saab meie talveaeda kasutada ka kasvuhoonena. Kui soojemal perioodil on liiga palju külalisi siis saab vabalt ka talveaias magada ehk ei ole põhjust telkidega muru peal üldse aega raisatagi,» toovad Tehvo ja Tever Liiv välja talveaedade kasutusvõimalusi. «Ent põhiliselt saab talveaed kasutust siiski kogu pere vaba aja veetmise kohana. Seal on hea hommikukohvi juua kevadest sügiseni, lisaks saab seal pidada sünnipäevi olenemata ilmast,» jagavad nad kogemusi. Talveaiad on ka romantilise miljöö loojad, kuna läbi klaaskatuse saab mõnusalt tähistaevast vaadata. «Mõni klient paneb talveaeda mullivanni, kuna välitingimustesse mõeldud vannis pole tuuliste ilmadega just kõige mõnusam aega veeta,» toovad A-Profiil esindajad välja veelgi talveaedade lisakasutusõimalusi. «Samuti pole vaja suvist mööblit kuuri alla vedada, kinni katta või sootuks pööningule tassida – meie talveaiad on tuule-, vihma- ja tuisukindlad. Ühesõnaga saab talveaeda kasutada nii, kuidas vaid hing ihkab ning võimalusi on piiramatult.»

Foto: A-Profiil

Talveaedade trendid

«Aja jooksul on veidi muutunud talveaedade suurus – vahepeal on soovitud väga suuri terrasse klaasidega katta, hetkel domineerivad pigem tagasihoidlikumad talveaiad,» valgustab Maris Prisko eestlaste eelistusi. «Uuemaks trendiks võib ehk pidada seda, et talveaedu ei ehitata enam ainult eramajade juurde, vaid ka restoranid, kohvikud on hakanud järjest rohkem tundma selle järele vajadust,» räägib ta.

Iga talveaia tellija lähtub oma maja disainist ja väljanägemisest, et juurdeehitis sobiks juba olemasolevaga. «Eelistuse osas on muutunud ka see, et kui varasemalt kasutati katuse kattematerjalina rohkem polükarbonaadist kihtplastikut, siis praeguseks on katuse kattena hakatud valima klaasi, mida me ka ise soovitame,» selgitab Prisko Malmerk Klaasium OÜst.

Uueks tõusvaks trendiks on saanud rajada mitte lihtsalt tavalisi kandilisi klaasist talveaedasid, vaid majaga parema ühildumise huvides rajatakse ka talveaedu vastavalt maja viimistlusele. «Kui majal on räästakastid, siis kindlasti pakume kliendile võimaluse teha ka talveaed räästakastidega ehk nii külgedelt kui ka eest üle äärte ulatuvad klaasid, mis tekitavad visuaalselt väga kihvti efekti ning tunde nagu talveaed oleks ehitatud majaga samaaegselt,» jagavad kogemusi Tehvo ja Tever Liiv. Puidust talveaedade puhul on trendiks dekoratiivsarikate paigaldamine, kuhu saab hiljem riputada lilleampleid või muid kaunistusi.

Kui varem arvati, et talveaiale pole vihmaveesüsteem vajalik, siis tänasel päeval enam nii ei arvata. Tänu vihmaveesüsteemide paigaldamisele püsivad seinaklaasid kauem puhtana, kuna katuselt tulev suur veehulk ei pritsi maapinnaga kokkupuutel seinu mustaks.

Inimesed rajavad väga erinevaid talveaedu väga erinevatesse kohtadesse. Põhiliselt vaadatakse maja välimust, et talveaed sobiks üldpildiga. «Kõik meie rajatud talveaaiad on erinevad ja ühtegi tüüpprojekti meil ei ole,» tõdevad Tehvo ja Tever Liiv. «Kindlasti on kõige populaarsemad alumiinium-klaastalveaiad, kuna nende hooldamisega ei pea vaeva nägema ja nad ongi reaalselt igavesed. Tänapäeva inimene läheb üha enam mugavamat teed pidi ja neid ei ole palju, kes viitsivad puidust raamiga talveaedu iga-aastaselt korrektselt hooldada ja värvida.»

Nii A-Profiil OÜ kui Malmerk Klaasium OÜ tutvustavad talveaedade rajamise võimalusi 5.–8. aprillini toimuval Eesti Ehitab 2017 ehitusmessil.

Kokkuvõte:

Talveaeda kavandades tuleks põhjalikult läbi mõelda, milleks seda soovitakse kasutada:

  • külaliste vastuvõtuks (näiteks aiapidude pidamiseks),
  • perega koosolemiseks, einestamiseks,
  • lastele hubaseks mängukohaks iga ilmaga,
  • õdusaks lugemistoaks,
  • taimede kasvatamiseks jne.

Sellest sõltub, milline temperatuur peaks talveaias valitsema ehk millises maja küljes see võiks paikneda ning kui kõrged peaksid olema seinad. Ehkki talveaed tundub esimesel hetkel luksusliku ja kuluka ideena, vähendab talveaed tegelikult maja soojakadusid ning küttekulusid – see maja sein, kus paikneb talveaed, on tuule ja külma eest kaitstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles