7 asja, mida mitte kunagi blenderisse panna ei tohi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Panthermedia

Blenderiterad võivad pealtnäha küll võitmatud tunduda, kuid tegelikult on päris mitu piirangut ses osas, mida sinna panna tohib. Kui tahad, et masin ikka kestaks, tasub nimekiri üle vaadata.

Väga tuline vedelik

Blenderiga on äärmiselt mõnus püreesuppe valmistada, aga kuni see supp on täiesti tuline, sisuliselt veel keev, võib selle blenderisse kallamine väga halvasti lõppeda. Kui nii tulist suppi blenderdama hakkad, tekitab see kannus auru, mis omakorda tekitab seal sees surve, mis võib kannu lõhkuda. Lase supil enne viis minutit jahtuda ja kalla see siis blenderisse. 

Keedukartulid pudru valmistamise eesmärgil

See võib tunduda väga hea ja mugava lahendusena, kuid tegelikult ei saa sel kombel iialgi kartuliputru, vaid pigem kannutäie liimi. Nimelt töötab blender liiga kiiresti ja kartulid eraldavad liiga palju tärklist. 

Kuivatatud puuviljad või päikesekuivatatud tomatid

Kui sul on väga võimas blender, pole see probleemiks, aga jõuetuma isendi puhul jääb vilja nahkjas koor kergesti terade külge kinni ja võib need lootusetult rikkuda. Kui tõesti pead neid blenderis purustama, näiteks päikesekuivatatud tomatite pestot tehes, leota tomateid enne vees. NB! See puudutab siis mõistagi vaid kuivatatud tomateid, mitte päikesekuivatatud  tomateid õlis.

Kohvioad

Teoreetiliselt muidugi näib võimalik kohviubade blenderis purustamine, aga reaalsusest ei saa sealt piisavalt peenikest pulbrit, millest hiljem ka arvestatavat kohvi valmistada õnnestuks. Kohviveski on siinkohal ikka märksa asjalikum lahendus. 

Väga jäätunud asjad

Jällegi: väga võimsa blenderi puhul see probleemiks ei ole, aga keskmise hinnaklassi vähemvõimsad isendid ei ole sobilikud näiteks jää või läbinisti jäätunud maasikate jmt purustamiseks. Terad võivad murduda ja masin ise võib ülekuumeneda.

Terved vürtsid

Ka selleks tarbeks sobib paremini spetsiaalne veski, sest blenderiga purustades juhtub sama, mis kohviubadega. 

Köögiriistad, kui blender töötab

See võib tunduda ilmselgena, kuid elu näitab, et ikka on inimesi, kelle meelest on hea mõte mõne köögiriistaga töötavas blenderis sonkida. Kõige ohutub on blenderikann enne üldse aluselt eemaldada.

Allikas: thekitchn.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles