5 väga suurt viga, mida paljud mööbli värvimisel teevad (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: http://samanthapattillo.com/

Ülevõõbatud vanamööbel on menukam kui kunagi varem, aga tihtipeale on isetegijad töö tulemuses nördinud: see ei näe välja sugugi nii hea kui pilt ajakirjas. Põhjus peitub sageli teadmatusest tehtud vigades.

Edu tagamiseks tuleb mööbli värvimise põhitõdedest nii mõndagi teada, näiteks ei tohi kindlasti vahele jätta alljärgnevat viit etappi.

1. Karestamine

Päris paljud isetegijate juhised väidavad, et aluspinna liivapaberiga karestamine pole vajalik, tegelikult aga nakkub värv sedasi kordades paremini ja tulemus on märksa kauapüsivam. Karestamisel ole aga ettevaatlik, et sa liiga palju ei kratsi ja mööblieset ei riku. 

2. Puhastamine

Enne värvima asumist tuleb mööbliese korralikult puhastada. Igal juhul on vajalik lapiga ülepühkimine, kui materjal vähegi kannatab, võiks teha märgpuhastuse. 

3. Kruntvärv

Kruntvärvida tuleb kõiki mööbliesemeid, ka laminaati. Selleks on olemas spetsiaalsed tooted – küsi värviosakonnast kindlasti nõu, kui ise õiget kätte ei leia. Kruntvärv kantakse mööblile värvirulliga, vaid raskesti ligipääsetavates kohtades kasutatakse pintslit. Kui kruntvärv on kuivanud, lihvi ebatasasused ja pühi ese lihvimistolmust puhtaks.

4. Asu värvima

Kuigi paljud usuvad, et mööblit on väga hea värvida pintsliga, pole see sugugi tõsi. Nagu kruntvärv, tuleks ka värv kolme õhukese kihina kanda peale rulliga. Hästi sobib mööblile lateksvärv. Iga kihi vahel peaks ese saama kuus kuni kaheksa tundi kuivada. Iga uue kihi lisamise eel tuleks pind liivapaberiga üle käia, et värvitilgad ja ebatasasused eemaldada. Enne uut värvikihti tuleb ese ka lihvimistolmust puhastada. 

5. Kaitse värvi

Kui värv on õnnelikult peale kantud, tuleks hoolitseda, et see kergelt kuluma ei hakkaks. Olenevalt värvist võimaldab seda näiteks lakk või vaha. Ka see tuleb kindlasti peale kanda vastavalt juhistele ning lasta korralikult kuivada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles