Jälgi neid nippe, kui tahad kodus võimalikult tõhusalt tööd teha

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Kodukontor on küll hea ja mugav lahendus töö tegemiseks, kuid tihti on sealses keskkonnas tunduvalt raskem süveneda. Seetõttu jagas keskkonnapsühholoog Sally Augustin Entepreuneurile nippe, kuidas luua kodus töötamiseks kõige efektiivsem ümbrus.

«Vali kodukontoriks eraldatud koht. See võib tunduda küll iseenesestmõistetavana, kuid sellegipoolest kipuvad inimesed end hoidma kodus toimuva melu keskele. Kui vähegi võimalik, hoia tööasjad eemal elutoast, köögist ja teistest kohtadest, kus võib olla liiga palju häirivaid faktoreid. Võid arvata, et suudad samal ajal töötada, kaaslasega vestelda ja televiisorit vaadata, kuid tegelikult aeglustab see kõvasti tööprotsessi.

Eriti hea oleks, kui saad end töö ajal eraldada seinte ja ustega, kuna see aitab säilitada loomingulist mõtteviisi. Kinnine uks on ka töö tegemise sümboliks ning sedasi on suurem võimalus, et sinu mõtetele segatakse vahele ainult väga tähtsatel põhjustel.

Kui traditsioonilised seinad ja uksed ei sobi, proovi alternatiive. Kui iga päev kodus tööd teed, võiks selle jaoks siiski eraldatud koht olla. Kui aga tavaliste seinte jaoks pole võimalusi, kaalu näiteks lükanduste või sirmide lisamist.

Foto: www.pexels.com

Päeva jooksul tuleks ammutada ka päikesevalgust, kuna valguse käes olemine hoiab ööd ja päevad sünkroonis. Kui veedad päeva pimeduses, muutub ajutöö aeglasemaks ning sooritused kehvemaks. Pimeduses on kergem langeda ka stressi ja masendusse.

Ajutööd mõjutab ka valguse värv. Soojad ja kuldsed toonid on parimad puhkamiseks ja lõõgastumiseks, sinist tooni on aga soovitatud erksuseks ja ärkvel olemiseks. Seetõttu tuleks muretseda ka kodukontorisse külmades toonides lambipirnid. Ära osta aga selliseid pirne, mis muudavad kogu toa siniseks – ebaloomulikud toonid on mõttetööle pigem häirivad.

Foto: www.pexels.com

Samuti tuleks tuba alati hoida lihtsana. Kui pead töö ajal palju mõtlema, hoia ümbritsev keskkond võimalikult puhta ja avarana. Ruumis võib küll olla mõni eripärane ese, millel mõttepausi ajal silma puhata, kuid ebavajalik kraam juhib töölt mõtteid vaid kõrvale,» kirjutas Augustin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles