Kuidas oma nutikodu häkkerite eest kaitsta?

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutikodu lahendustest loobuma ei pea, kuid ohtudega tasub kursis olla.
Nutikodu lahendustest loobuma ei pea, kuid ohtudega tasub kursis olla. Foto: Scanpix/Panthermedia

Üha rohkem räägitakse sellest, et paljukiidetud nutilahendused võivad meie kodu kurjategijatele haavatavaks muuta, sest kubisevad turvaaukudest. Kuidas ennast kaitsta?

Õnneks pole ainus lahendus täielik loobumine nutikodust. Endiselt võib turvakaameraid, ukselukkusid ja küttesüsteemi ning soovi korral pesumasinatki nutitelefonist  kontrollida, kuid seda tuleb teha teadlikult. Tark oleks endale varitsevatest ohtudest aru anda, pakutud lahendustesse ettevaatusega suhtuda ning ka ettevaatusabinõud kasutusele võtta. 

Veebiportaal Open Home Automation soovitab enne nutilahenduste paigaldamist teha põhjalik kodutöö ja valida välja need, mille turvalisus on kontrollitud. Kindlasti ei tohiks lasta end eksitada pealtnäha väga uhketest ja võimalusterohketest äppidest. Sest mida rohkem üks lahendus teha lubab, seda tõenäolisem on, et kusagil peidab end ka turvaauk. Parem olgu äpid lihtsad ja lakoonilised, kuid kontrollitud ja turvalised.

Kui valikud tehtud, tuleb lahendustele valida salasõnad. Tehnikaportaal Tech meenutab, et salasõna peab olema tugev ja häkkimiskindel. Kodune aadress, lemmiklooma nimi või muu selline pole kindlasti parim valik. Mingil juhul ei tohi seadmetele jätta tootja antud salasõna, samuti on äärmiselt lühinägelik kasutada igal pool üht ja sama parooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles